|

Waling Dijkstra

Waling Dijkstra
©:

Waling Dijkstra werd op 12 augustus 1821 in Froubuurt geboren in het huis waar zijn grootouders een bakkerij hadden. Hij werd ook opgeleid als bakker, maar dat beroep zei hij in 1855 vaarwel toen hij vanuit Spannum naar Franeker verhuisde in dienst kwam bij boekhandelaar en uitgever Telinga. In 1861 werd hij zelf een boekhandelaar in Holwerd en groeide hij uit tot een  heel bekende Friese schrijver , dichter en voordrachtskunstenaar.  Samen met zijn vriend Renze Posthumus die dominee in Waaksens was, ging hij in de wintermaanden langs de Friese dorpen om hen te vermaken met verhalen en gedichten. In 1885 werd hij als eindredacteur belast met de redactie van het Friesch Woordenboek. Zijn tweedelige uitgave van de Friese Volksverhalen verscheen in 1892 en 1896. Deze bekende Friese schrijver en verteller overleed in Holwerd in 1914. In de gevel van zijn geboortehuis aan de Waling Dijkstrastraat 48, een voormalige bakkerij,  zit een steen met zijn “en profil”-portret in de muur.




Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Stichting Bildts Aigene)

Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.