Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.



Zeedijk bij Gaast

Toen we nog in NoordHolland woonden, waren we er al talloze keren met de motor, auto of fiets langs gereden. Nietsvermoedend langs de kilometerslange dijk van Makkum richting Workum of andersom. Vaak hadden we deze twee stadjes net aangedaan voor een welverdiende lunch of een kop koffie.

De zeedijk lijkt voor buitenstaanders overal hetzelfde te bieden. Een lange groene slinger die de aandacht naar het binnendijkse trekt, in plaats van naar de voormalige Zuiderzee. De zeedijk bij Gaast blijkt echter een bijzonder punt dat absoluut een stop waard Is. Dit oude walvisvaardersdorp is een van de weinige Friese dorpen die direct aan het IJsselmeer liggen. Met een bijzonder mooi uitzicht over het IJsselmeer.

Twee natuurgebieden van It Fryske Gea, waar Gaast tussenin geklemd ligt, laten zich van de zeedijk af bekijken. Aan de noordzijde de Makkumer Zuidwaard en aan de zuidzijde van Gaast de Workumer Buitenwaard.

Op avonden waarop de avondzon de hemel rood en purper kleurt, lopen vele dorpelingen steevast naar hun zeedijk om samen naar dit nimmer vervelende schouwspel te kijken. Met een beetje geluk vliegen er tijdens de zonsondergang een paar lepelaars over die in het gebied foerageren. Een ander spectaculair schouwspel is van oktober tot en met maart waar te nemen. Dan drommen, als de avond valt, onder luid paniekerig gegak, tienduizenden ganzen samen op zandplaten voor de kust van Gaast.

Wij wonen nu al weer twee jaar in Gaast. Elke dag moeten we even de dijk op, om te kijken. Even genieten van het uitzicht. Nog steeds vragen wij ons af hoe het mogelijk was dat wij hier jarenlang zomaar aan voorbij konden rijden.'


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.