Bouwstijl: Romaans
Datering: 11e eeuw
Restauratie: 1962-1965
Ligging
De kerk ligt op de hoogste terp van Fryslân, in de jaren 1896-1905 afgegraven. Vanaf de terp hebt u een fraai uitzicht over het vlakke land met rondom de torenspitsen van de kerken van Hallum, Holwerd, Blija en Ferwerd.
Exterieur
De kerk staat op de hoogste terp van Friesland (bijna negen meter boven NAP). Tijdens afgravingen van de terp werd een grafveld ontdekt uit circa 600. Het oudste deel van dit kerkje bestaat uit tufsteen. Het ronde koor is onder de daklijst uitgekraagd. De muren zijn in latere eeuwen op verschillende manieren aangevuld. In de 15e eeuw is de kerk vergroot en voorzien van een toren. Na de rigoureuze terpafgraving en de hedendaagse ontwatering is de ondergrond instabiel geworden, zodat kerken toren verzakken.
Interieur
De kansel is verfraaid met handgesneden versieringen uit ca. 1700. Aan de wanden hangen rijk bewerkte rouwborden.
Orgel
Het 19e-eeuwse orgel, in 1862 gemaakt door L. van Dam & zonen te Leeuwarden, is dankzij de succesvolle fondsenwerving van de Stichting Orgelrestauratie Hogebeintum, volledig gerestaureerd. Het werd op 28 november 2003 weer in gebruik genomen.
Huidig gebruik
Wie de kerk van Hegebeintum wil bezoeken, kan terecht bij het Bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”. In het seizoen (april t/m october) is er 7 dagen per week een gids die u naar de kerk begeleidt en daar alles vertelt over de geschiedenis van de kerk. Jaarlijks maken enkele duizenden mensen gebruik van deze mogelijkheid. De kerk wordt beheerd door de (gemeentelijke) Stichting Rekreaasje en Toerisme Ferwerderadiel, die het gebouw huurt van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In het kerkje vinden regelmatig Friestalige kerkdiensten plaats, onder verantwoordelijkheid van het Frysk Oekumenysk Wurkferbân Hegebeintum.