Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.Heremastate

Aan de in 1828 nieuw aangelegde straatweg kocht Fokke Bienema, ontvanger der Belastingen in Oudeschoot, enkele percelen. Hij liet hier een nieuw huis bouwen. Het kreeg de naam Heremastate, naar het geboortehuis van Fokke’s vrouw in Zweins. In 1829 kwam het gepleisterde neo-classicistische gebouw gereed, gelijktijdig met huize Oranjewoud. De twee panden lijken op elkaar. Beide hebben een hoog opgaande middenpartij van twee verdiepingen en bekroond door een fronton. Aan weerszijden bevinden zich de lagere vleugels. De gevel van Heremastate is zeven raamvakken breed. De acht-ruits vensters beneden en de zes-ruits vensters boven zijn recht afgesloten, de openslaande deuren rond. De laatsten zijn door vier pilasters geflankeerd en komen op een bordes uit. Fokke bewoonde het huis maar kort. Hij overleed in 1832. Tot 1853 bleef Heremastate in bezit van zijn zoon Epke Roos. Hierna werd het gebouw enkele keren verkocht. Omstreeks 1910 werd het huis gemoderniseerd. Op het dak zijn hoge, curieus vormgegeven schoorstenen eplaatst. De openslaande deuren kregen glasin- lood ruiten met bloemmotieven van de Jugendstil.
Binnen zijn zaal en hal van plafondschilderingen in dezelfde stijl voorzien, met taferelen van de jaargetijden en van bloemstillevens. Achter het huis lag vroeger een fraai aangelegde tuin, waar het huidige verzorgingstehuis met dezelfde naam is gesticht. In 1974 is het gebouw gerestaureerd. Nu is Heremastate in gebruik als kantoor. De plafondschilderingen zijn nog aanwezig.

Toegankelijkheid: Kantoor. Niet toegankelijk.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.