Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

|

Beetsterzwaag - werkt aan literair imago

Beetsterzwaag - werkt aan literair imago
©: Bauke Folkertsma

[Beetsterzwaag] ligt tussen [Heerenveen] en [Drachten], pal naast de A7 naar Groningen. Het ligt in een bosrijk gebied. Het is er goed wonen, zeker voor welgestelden die zich een bosperceel kunnen veroorloven. In het buurdorp [Olterterp] woonde tot voor kort onze meest geliefde acteur [Rutger Hauer] (1944-2019). Daar staat ook het vijfsterrenhotel [Lauswolt] met golfbaan.

Maar terug naar Beetsterzwaag. Ik ben van de generatie die "[Kopstukken]" (1947) moest lezen voor school. Dit is een boekje geschreven door [Godfried Bomans] (1913-1971). In de jaren zestig en begin zeventig was hij een graag geziene gast op de nationale radio en televisie. Niet alleen als erudiet literair schijver maar ook vanwege zijn onnavolgbare humor.

In het boekje schrijft hij over Beetsterzwaag. Hij is er op bezoek en wordt getroffen door de lokale interesse in literatuur. De [Gijsbrecht van Aemstel] van [Joost van den Vondel] om precies te zijn. In mijn herinnering schetst hij een sfeer waarin het hele dorp tijdens een "[Vondelweek]" meedoet aan het eren van dit taaie stuk vaderlandse literatuur. Het ligt op de toonbank bij de slager en de bakker en Beetsterzwagers lezen enthousiast voor uit het werk.

Dit is het beeld dat ik heb overgehouden van Beetsterzwaag. Ik was er van de week toevallig en werd prompt bevestigd in dit beeld. De snackbar heeft bibliotheekbehang en in de Hoofdstraat staat een schattig houten mini-biebje waar je gratis boeken kunt lenen.

Kopstukken ontbreekt in de bescheiden collectie. Ik zal het erin leggen. Mijn bescheiden bijdrage aan het literaire imago van Beetsterzwaag. Leen het gerust!


© Tekst: Bauke Folkertsma - © Foto voorblad: Bauke Folkertsma


Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (frieslandwonderland)