Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

|

Wynserdyk, It Steechje

Wynserdyk, It Steechje
©: Berend Santema

It Steechje verbindt de Wynserdyk met de Grieneleane. De meeste woningen die aan it Steechje gebouwd zijn, horen bij de Wynserdyk. Twee huizen aan de zijde van de Grieneleane horen bij de Grieneleane. Omdat de huizen 7 tot 27b bij de Wynserdyk horen, komt de nummering van de huizen aan de linkerkant (vanaf het cafe naar Hidaard) veel hoger uit dan de rechterkant. Links is 55 het hoogste huisnummer rechts is dat nummer 30.

Net voorbij  huisnummer 7 stond begin 1900 een hekwerk als afsluiting van het pad. It Steechje is tot 1960 onverhard geweest. In de jaren 60 van de vorige eeuw is dat veranderd. De Gemeente Hennaarderadeel maakte de afspraak met de bewoners dat zij het onderhoud op zich zou nemen, als de bewoners de kosten van het betegelen betaalden. 

Paraplu

Halverwege it Steechje staat een bijzonder bouwwerk. Het wordt in de volksmond de Paraplu genoemd. Dat is te danken aan de vorm van het dak. Het zijn 4 huizen onder een dak.

Colofon

Boek Easterein


© Tekst: Jetske Santema - © Foto voorblad: Berend SantemaNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!