Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.



Rinsmastate

Voor het eerst wordt Riensma gued in 1511 genoemd. Hiermee wordt waarschijnlijk een boerderij met landerijen bedoeld.
In 1617 is hier een kostbaar nieuw huis met voor die tijd een rijk interieur gebouwd. De toenmalige eigenaar Hessel van Aysma verkocht het huis in 1746 aan Fecco Dominicus van Sytzama, afkomstig uit Friens. Fecco besloot een nieuw huis te bouwen vóór de bestaande state waarin een steen met het jaartal 1747 werd ingemetseld. Eind achttiende eeuw werden aan weerszijden van Rinsmastate twee bijgebouwen opgetrokken.
In 1843 liet Douwe Jan Vincent baron van Sytzama, net getrouwd en benoemd tot lid van de Provinciale Staten van Friesland, een nieuw huis bouwen door Thomas Romein uit Leeuwarden. De architect ontwierp een rechthoekig neoclassicistisch gebouw van twee bouwlagen onder een kap. De gepleisterde voorgevel was zeven raamvakken breed. Boven de ingang was een balkon waarop openstaande deuren uitkwamen. De middenpartij werd met een halfronde bekroning geaccentueerd waaronder de wapensteen van de familie werd geplaatst.
De laatste eigenares uit die familie, Wilhelmina Christina, richtte een stichting tot instandhouding van Rinsmastate op. Na haar overlijden diende de state als bejaardentehuis. In 1944 werd de state door een bom getroffen, waarbij deze onherstelbaar werd beschadigd. In 1947 werd het huidige ongepleisterde gebouw met eveneens twee bouwlagen en zeven raamvakken opgetrokken. Van 1972 tot 1999 diende het gebouw als gemeentehuis van Dantumadeel. Sinds 2003 is de gerestaureerde Rinsmastate met park in particulier bezit; tot 2009 was bankier Dirk Scheringa eigenaar.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.