Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.



Camstrastate

De restanten van Camstrastate in Firdgum gaan schuil achter de muren van een boerderij ten zuiden van het dorp. In het voorhuis is nog het rechthoekige gebouw van de oude state terug te vinden. Nog bijzonderder is de bijna vierkante ruimte met zware muren, de oude stins, waarvan de kelder met kruisgewelf en diepe muurnissen nog intact is.
De vermoedelijk veertiende eeuwse stins wordt in 1456 voor het eerst genoemd. Op een kaart uit circa 1550 wordt de weerbare stinstoren van Camstrastate met enkele bouwlagen en voorzien van een schilddak met op de hoeken arkeltorentjes, weergegeven. Later is de stinstoren tot een rechthoekig gebouw van één bouwlaag verbouwd. In de zestiende eeuw waren de Roorda’s eigenaar. Eén van hen, Ruurd, was met Syts van Camstra getrouwd, naar wie de state is genoemd. In de zeventiende eeuw kwam deze in bezit van Duco Martena van Burmania, oud-grietman van Wymbritseradeel, die ook Epemastate in IJsbrechtum bezat.
Na 1718 werd de state verbouwd tot voorhuis van een boerderij. In de negentiende eeuw deed het complex dienst als herenboerderij voor A. Telting, gemeentesecretaris van Franeker. Waarschijnlijk liet hij het voorhuis verbouwen in de toen modieuze neo-classicistische stijl. Op het kadastrale minuutplan van 1832 is een boerderij met zogenaamde winkelhaakvormige plattegrond te zien, een type dat in Het Bildt meer voorkomt.
Na de verbouwing in 1887 werd het grondplan weer gewijzigd. Sindsdien doet het gebouw dienst als boerderij met de oude stinskelder en een zestiende eeuwse schouw van zandsteen in de opkamer als monumentale bouwonderdelen.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!