Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.



Oenemastate

In het centrum van Heerenveen bevinden zich twee staten, waarvan Oenema de oudste is. Al in 1586 stond hier een voornaam huis dat Moerborch werd genoemd. In 1632 vond een ruil plaats tussen eigenaar Gerrit van Sickinga en Jacques Oenema, eigenaar van Voormeer. De state had een L-vormige plattegrond met een traptoren in de binnenhoek. De hoge voorgevel was vier kruisramen breed en had een mooie versierde topgevel. In 1663 bewoonden de grietman van Weststellingwerf Ernst Willem van Haren en zijn vrouw Catharina van Oenema de state. Zij lieten in de zaal een fraaie plafondschildering aanbrengen. De Amsterdamse schilder Matthias van Pelckum vervaardigde het mythologische tafereel waarin het spiegelmonogram van genoemd echtpaar met de letters H en O, tevens E en C zijn verwerkt. In de 18de eeuw woonde er het adellijk geslacht Grovestins. In die periode werd de traptoren met uivormige bekroning afgebroken. Vanaf 1828 deed het pand dienst als grietenijhuis.
In 1876 werd de linkervleugel van de oude state afgebroken. Op deze plaats verrees een nieuwe gevel die aangepast werd aan de bestaande rijk versierde 17de eeuwse gevel van de oude Oenemastate. De topgevel verdween en de nieuwe gevel kreeg een kroonlijst, terwijl de ramen een indeling in T-vorm kregen. De state werd in 1968 gerestaureerd en als belastingkantoor ingericht. Toen zijn de ramen weer van een 18de eeuwse roedeverdeling voorzien.
Sinds enkele jaren heeft Oenemastate een horecafunctie.

Toegankelijkheid: toegankelijk.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!