Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure


|

Leeuwarden

Waar ligt het


De gemeente Leeuwarden telt tien officiële kernen, waarvan de stad Leeuwarden verreweg de grootste is. Leeuwarden, hoofdstad van Friesland, start- en finishplaats van de Friese Elfstedentocht, Nassau-stad met verrassende winkels, boeiende musea, spetterende evenementen en een historische binnenstad met meer dan 500 monumenten en bijzondere moderne architectuur.


Landschap


Het landschap van de gemeente Leeuwarden wordt gekenmerkt door vele rijksmonumenten, daarnaast heeft de stad Leeuwarden een beschermd stadsgezicht. De gemeente Leeuwarden ligt centraal tussen de Meren en de Wadden. Leeuwarden is een watterijke stad met veel historische panden.


Toerisme


Be inspired’ zeggen ze in Wales. Dat geldt zeker ook voor Leeuwarden. Je mag de stad gerust de `schatkamer van de Friese cultuur’ noemen. Een stad die je echt moet ontdekken. Wandel door het oude stadshart en raak geïnspireerd. Door de honderden monumenten en de schilderachtige grachten. Door de stadhouderlijke paleizen. Door de kruidige geuren in de ambachtelijke Beerenburg-distilleerderijen. En door de Friese literatuur, die in Leeuwarden letterlijk op straat ligt. Maar ook: in de talrijke musea die in de Friese hoofdstad zijn te bezoeken.


Wonen en werken


Hoeveel plaatsen in Nederland zijn er waar je, direct na het werk bij je thuis op je eigen steigertje zit, met een roei- of zeilboot binnen handbereik, luisterend naar het gezang van de vogels? Het is een zeldzaamheid, maar in Friesland kan dat nog volop. En Leeuwarden, centraal gelegen tussen de Meren en de Wadden biedt nog meer: wonen aan het water en tóch alle stedelijke voorzieningen op een steenworp afstand! Kavels in alle soorten, huizen in alle maten, maar altijd: volop voorzieningen en opmerkelijk betaalbaar. Er is veel bedrijvigheid en dus ook veel werkgelegenheid in de stad, er worden steeds nieuwe kantoren gebouwd en er zijn ook flink wat starters.


Tekst: Gemeente Leeuwarden© Tekst:Ook interessant:


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!