Bezienswaardigheden in Allingawier


Bouwstijl: Zaalkerk met zadeldaktoren
Datering: 1635
Restauratie: 1978

Ligging
Allingawier, voor het jaar 1000 al een terpdorpje met op de terp de kerk. Het lag helemaal in het West-friese waterland. Dichtbij lagen de grote Workumer en Makkumermeer

Exterieur
Het exterieur is erg sober. Bij de bouw zijn opnieuw gotische ramen aangebracht, misschien wel in navolging van de oude kerk die in 1635 gesloopt en geheel vervangen is. Bij de koorsluiting is aan de kleur van de steen te zien dat de kerk in de jaren 1783-1788 is verbouwd en dat de kerk toen is ingekort. De twintig meter hoge toren heeft zeer dikke muren. In de toren hangt een luidklok die afkomstig is uit de oude kerktoren. Deze klok is in 1599 gegoten door Henrik Hegewaert uit Kampen.

Interieur
Een karakteristiek protestants interieur zonder versiering of herenbanken. Een gedenksteen in de toren dateert uit 1635. Bijzonder in het interieur zijn de kerkbanken uit 1545.

Huidig gebruik
De grote kerk van Allingawier, een oud vissers- en turfstekersdorp vlakbij een gedempt meer, is tegenwoordig als Woord & Beeldkerk onderdeel van de toeristische route, 'Aldfaers Erf', die door de dorpen Exmorra, Allingawier, Ferwoude en Piaam voert. Deze museumroute leidt u langs gerestaureerde en oorspronkelijk ingerichte panden, ambachten, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Zo kunt u zich een beeld vormen van het Friese plattelandsleven in de achttiende en negentiende eeuw, in de dorpjes vlakbij de voormalige Zuiderzee. In de kerk kunt u kijken en luisteren naar een klankbeeldvoorstelling rond het thema de Schepping.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.