Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure


Bezienswaardigheden in Allingawier


Bouwstijl: Zaalkerk met zadeldaktoren
Datering: 1635
Restauratie: 1978

Ligging
Allingawier, voor het jaar 1000 al een terpdorpje met op de terp de kerk. Het lag helemaal in het West-friese waterland. Dichtbij lagen de grote Workumer en Makkumermeer

Exterieur
Het exterieur is erg sober. Bij de bouw zijn opnieuw gotische ramen aangebracht, misschien wel in navolging van de oude kerk die in 1635 gesloopt en geheel vervangen is. Bij de koorsluiting is aan de kleur van de steen te zien dat de kerk in de jaren 1783-1788 is verbouwd en dat de kerk toen is ingekort. De twintig meter hoge toren heeft zeer dikke muren. In de toren hangt een luidklok die afkomstig is uit de oude kerktoren. Deze klok is in 1599 gegoten door Henrik Hegewaert uit Kampen.

Interieur
Een karakteristiek protestants interieur zonder versiering of herenbanken. Een gedenksteen in de toren dateert uit 1635. Bijzonder in het interieur zijn de kerkbanken uit 1545.

Huidig gebruik
De grote kerk van Allingawier, een oud vissers- en turfstekersdorp vlakbij een gedempt meer, is tegenwoordig als Woord & Beeldkerk onderdeel van de toeristische route, 'Aldfaers Erf', die door de dorpen Exmorra, Allingawier, Ferwoude en Piaam voert. Deze museumroute leidt u langs gerestaureerde en oorspronkelijk ingerichte panden, ambachten, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Zo kunt u zich een beeld vormen van het Friese plattelandsleven in de achttiende en negentiende eeuw, in de dorpjes vlakbij de voormalige Zuiderzee. In de kerk kunt u kijken en luisteren naar een klankbeeldvoorstelling rond het thema de Schepping.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!