Deel:


Bezienswaardigheden in Veenklooster


Fogelsanghstate

Fogelsanghstate

Fogelsanghstate is een landhuis dat in het midden van de 17de eeuw is gebouwd, omstreeks 1734 met een beuk vergroot en aan het einde van de 18de eeuw van een nieuwe gevel met pilasters is voorzien. Met het oog op een koninklijk bezoek is de state in 1873 verhoogd en gepleisterd. Het landhuis heeft een museumfunctie. Eromheen en erachter ligt een van de uitgestrektste parken van Friesland. In de 18de eeuw had het een barokaanleg.
Lucas Roodbaard heeft er in de eerste helft van de 19de eeuw in verschillende fasen een landschapspark van gemaakt met afwisselend parka

It Lytse Slot

It Lytse Slot

Ten westen van Fogelsanghstate staat nog een opvallend bepleisterd pand, Villa Nova, ook wel It Lytse slot genoemd. Het is gebouwd in 1870 in neo-classicistische stijl door architect Jacob Izaäks Douma uit Leeuwarden. De opdrachtgever was Hector Livius baron van Heemstra, bewoner van Fogelsanghstate, die het huis voor zijn moeder Anna Adriana van Halteren liet bouwen. Deze architect voerde meer opdrachten voor de Heemstra’s uit.
De statige gevel met twee bouwlagen is vijf ramen breed. Boven de ingangspartij met portiek in het midden bevindt zich een balkon. De

Martenahuis

Martenahuis

Het monumentale gebouw met een L-vormige plattegrond en een traptoren dateert van omstreeks 1506. De brede gevel, opgemetseld van lagen rode en gele steen en voorzien van kruisvensters, valt op in het straatbeeld. In de westgevel is een steen met het wapen van de hertog van Saksen uit 1498 aangebracht. In de traptoren aan de tuinzijde bevinden zich oude alliantiewapens van de hoofdelingenfamilies Cammingha en Hottinga.
De eerste eigenaar was de rijke hoofdeling Hessel van Martena, aanvoerder van de Schieringers, de aanhangers van de Saksische hertog. Een andere beke

Ingezonden stuk over Veenklooster

Veenklooster

Het is zondagmorgen, hartje zomer. Een dag met schitterend weer, met heel weinig wind en een gematigde temperatuur. Mijn vrouw en ik vinden het een mooie dag om er eens vroeg op uit te gaan. De keus waarheen is gauw gemaakt. Twintig minuten later parkeren we de auto onder een paar machtige beuken en gaan langs 'het grote slot' het bos van Veenklooster in. Het is er heerlijk rustig. Het enige wat er valt te horen zijn een paar vogels en, heel in de verte, het ijle klokgelui van het oude kerkje van Oudwoude.

Als we vijftig meter verder zijn, is ook dat verst

Herinnering Veenklooster

Veenklooster

Een rustig dorp met Volgelsangstate, Het Lytse Slot en de Museumboerderij en dezelfde 39 huizen die er voor de oorlog stonden, .... ze staan er nog.

Er is een café om even aan te steken en in het bos kan mooi gewandeld worden.

De weg van Veenklosster naar Oudwoude, waarover wij lopend naar school gingen is er nog met aan beide kanten de bomen die ons dagelijks hebben zien lopen.

Ik woonde in Veenklooster en Zwagerveen van 1938 tot 1948 met veel plezier al was het ook oorlog.

Op Simmer2000 ben ik op de reunie geweest en er was niets veranderd.

Met ha