Aardewerkfabriek te Makkum

|

Aardewerkfabriek te Makkum

Aardewerkfabriek te Makkum
©: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland

Aardewerkfabriek

Makkum is beroemd vanwege zijn Makkumer aardewerk, dat hier al vanaf de zeventiende eeuw wordt gefabriceerd. Het beroemdste aardewerkbedrijf is de Fa. Tichelaars Koninklijke Aardewerk- en Tegelfabriek', een familiebedrijf dat al vanaf 1660 bestaat. Aan de Turfmarkt staan de gebouwen van de aardewerkfabriek, waarvan de twee hoge bedrijfsgebouwen in Friese gele steen met zadeldak de kern vormen. Dit gebouw was ooit in gebruik als opslagplaats voor brandstof(turf). Naast dit gebouw staat een pakhuis in rode baksteen waarin tot 1823 de aardewerkoven was geplaatst. In de buitengevel van het pakhuis, dat uit 1890 dateert zijn tegeltableaus aangebracht die een beeld geven van de fabriek in vroegere tijden. De aardewerkfabriek van de Fa. Tichelaar is nog steeds in gebruik en legt zich tegenwoordig vooral toe op de produktie van sieraardewerk , gedenkborden en siertegels.

© Foto voorblad: Stichting Industrieel Erfgoed Noord Nederland
Lees meer
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!