Gereformeerde kerk

|

Gereformeerde kerk

Gereformeerde kerk
©: Provincie Fryslân

Wierum, Haadstrjitte 17: gereformeerde kerk

De Afgescheidenen van het vissersdorp Wierum aan de Friese noordkust, realiseerden in 1875 een eigen kerkgebouw. Door de ligging ver achter de rooilijn, de eenvoudige hoofdvorm en de geringe hoogte valt het gebouw nauwelijks op tussen de omringende bebouwing. Aan de ramen is te zien dat het hier een kerk betreft.
Op de gedenksteen boven de toegangsdeur staat het opschrift: `samuel nam nu eenen steen en stelde dien tusschen Mizpa en tusschen Sen en hij noemde diens naam Eben Haëzer ... 1875'. De tekst geeft blijk van het toenmalige gevoel voor de reikwijdte van de Afscheiding door deze in het perspectief te plaatsen van de tijd van de bijbelse richter Samuel, die na een overwinning van de Israëlieten op de Filistijnen een gedenkteken oprichtte. Indien men de kerk als synoniem beschouwt voor de steen, dan is er weinig fantasie voor nodig om te beseffen wie de Afgescheidenen als de Filistijnen beschouwden.

Locatie

Haadstrjitte 17 - Wierum

© Foto voorblad: Provincie Fryslân


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.