|

Kollumer Veerhuis

Kollumer Veerhuis
©: Jan Lafeber

Keppelstraat 40: Kollumer Veerhuis
Dit huis, tot het eind van de 19de eeuw gelegen aan de rand van Dokkum dicht bij de stadswal en de Woudpoort, was het eerste huis dat men zag wanneer men de stad binnenkwam. Het staat van ouds bekend als het ‘Kollumer Veerhuis', een wachtlokaal met logement en stalling bij de aanlegplaats van de veerdiensten met de dorpen in de omgeving. De functie van herberg en koffiehuis lijkt echter niet verder terug te gaan dan het tweede kwart van de 19de eeuw.
Het huis dat een gemetselde trapgevel heeft dateert vermoedelijk uit het midden van de 17de eeuw. Omstreeks 1800 was het het woonhuis van Jan Suiderbaan, 'advocaat voor den Hove van Vriesland te Dokkum'. In 1832 was het eigendom van Jetze de Vries. Het werd toen verhuurd aan de weduwe Sijke Gerrits Hofman die er een koffiehuis dreef. Achter het huis lag een grote wagenloods met stal. Toen het huis in 1963 verworven werd door Vereniging Hendrick de Keyser bevatte het huis nog steeds een koffiehuis met bovenwoning.

Meer informatie over dit pand vind u hier.

Locatie

Keppelstraat 40 - Dokkum


© Tekst: - © Foto voorblad: Jan LafeberNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!