Kollumer Veerhuis

|

Kollumer Veerhuis

Kollumer Veerhuis
©: Jan Lafeber

Keppelstraat 40: Kollumer Veerhuis
Dit huis, tot het eind van de 19de eeuw gelegen aan de rand van Dokkum dicht bij de stadswal en de Woudpoort, was het eerste huis dat men zag wanneer men de stad binnenkwam. Het staat van ouds bekend als het ‘Kollumer Veerhuis', een wachtlokaal met logement en stalling bij de aanlegplaats van de veerdiensten met de dorpen in de omgeving. De functie van herberg en koffiehuis lijkt echter niet verder terug te gaan dan het tweede kwart van de 19de eeuw.
Het huis dat een gemetselde trapgevel heeft dateert vermoedelijk uit het midden van de 17de eeuw. Omstreeks 1800 was het het woonhuis van Jan Suiderbaan, 'advocaat voor den Hove van Vriesland te Dokkum'. In 1832 was het eigendom van Jetze de Vries. Het werd toen verhuurd aan de weduwe Sijke Gerrits Hofman die er een koffiehuis dreef. Achter het huis lag een grote wagenloods met stal. Toen het huis in 1963 verworven werd door Vereniging Hendrick de Keyser bevatte het huis nog steeds een koffiehuis met bovenwoning.

Meer informatie over dit pand vind u hier.

Locatie

Keppelstraat 40 - Dokkum

© Foto voorblad: Jan Lafeber
Lees meer
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.