Steun deze website
Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!
Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure
Vrouwenparochie werd in de 16e eeuw gesticht, nadat in 1505 de Oude Bildtdijk was aangelegd. Het was het meest oostelijke van de drie Bildtdorpen die in die tijd werden gebouwd. Oorspronkelijk heette het Kijfhoek, genoemd naar de gelijknamige “nederzetting” in Zuid-Holland. Veel arbeiders uit deze streek hadden meegewerkt aan het bedijken van de Bildtlanden, vandaar de naam. Het dorp werd daarna genoemd als “onse Vrouwen”, in 1626 als Lefrouwe Buerdt, maar in 1664 en 1700 kreeg het de naam L. Vrouwe Parochie. De L. was de afkorting van “Lieve”. Deze toevoeging werd tot aan het begin van de 20e eeuw gebruikt, maar viel steeds vaker weg. Uiteindelijk werd Vrouwenparochie de officiële naam. Ook de buurtschap “Vrouwbuurster Molen” en een paar “grens-panden” vanaf de Molen richting Oude Leije horen bij het dorp.
Rond 1850 woonden er zo’n 1890 mensen in het dorp. Het is in de loop van de tijd teruggelopen tot zo’n 700 die er nu wonen.
Tot 2018 lag Vrouwenparochie in de gemeente Het Bildt. Na een gemeentelijke herindeling (die door veel inwoners van het Bildt niet enthousiast werd geaccepteerd) maakt het dorp nu deel uit van de Gemeente Waadhoeke met als hoofdplaats Franeker.
Van oudsher mogen de inwoners van het dorp zich verheugen in de bijnaam “FROUBUURSTER WUTTELKOPPEN”. Waar deze benaming vandaan komt is onbekend. Wellicht werden er in tijden van grote gezinnen vroeger veel wortelen verbouwd.