|

De hokjesgeest van de Friese Wouden

De hokjesgeest van de Friese Wouden
©: Bauke Folkertsma

De hokjesgeest waar ik in deze blog op doel staat niet in de Dikke van Dale. Daarin wordt hokjesgeest uitgelegd als de "bekrompen neiging om alles in bekende categorieën te willen onderbrengen" en dit heeft helemaal niets te maken met de hokjesgeest van de Friese Wouden.

De Friese Wouden liggen globaal tussen Dokkum en Drachten. Dorpen zoals Twijzel, Twijzelerheide, Kollumerzwaag, De Westereen, Feanwâlden, Feanwaldsterwâl, De Falom, Broeksterwâld en Damwâld vormen de harde kern. De oorspronkelijke bewoners worden  Wâldpyken genoemd. Toegedichte karaktertrekken van deze bewoners zijn een vrijgevochten aard, dwars en begenadigd met een slimme handelsgeest.

Deze karaktertrekken leggen de basis voor de lokale hokjesgeest waar ik op doel. Vroeger hadden de mensen in de Friese Wouden het namelijk niet breed en dit kon je aflezen uit de manier waarop met grote gezinnen werd gewoond in kleine woudhuisjes (Wâldhúskes). Combineer dit met de lokale karaktertrekken en je krijgt woudhuisjes met de nodige aan- en bijgebouwen zoals een klompenhok, duivenhok, kippenhok, fietsenhok en knutsel- of timmerhok. 

Kortom, de Dikke van Dale mag wat mij betreft worden aangevuld met een iets minder beladen uitleg voor hokjesgeest die kan aansluiten op het probleemoplossend vermogen van de Wâldpyk.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.