|

De Schoolreisjes hitparade

De Schoolreisjes hitparade
©: Bauke Folkertsma

Het is bijzonder hoe bepaalde herinneringen blijven hangen en zelfs decennia later nog steeds voelen als "de dag van gisteren". Dit heb ik met schoolreisjes van de basisschool. Ik kom hierop omdat het zoontje van een goede vriend van me vandaag op schoolreisje gaat naar Appelscha. De jongen zit in groep 5 van de basisschool.

Zelf heb ik hetzelfde reisje gemaakt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik weet zeker dat het gebied van de kale duinen bij Appelscha er nog precies zo bij ligt als destijds.

Dit brengt me erop dat er een aantal plaatsen zijn in Friesland en omgeving die van oudsher populair zijn bij de Friese basisscholen als schoolreisje-bestemming. De kale duinen bij Appelscha, De zandverstuiving bij Bakkeveen, It Fiskershuske bij Peasens en Moddergat, de speeltuin bij Norg in het Drents-Friese Wold en niet te vergeten de waddeneilanden Schiermonnikoog, Ameland, Vlieland en Terschelling. Ik kan er sowieso een stuk of vier of vijf afstrepen als "gedaan".

Sommige dingen veranderen niet en elke dag worden er dus weer nieuwe herinneringen gemaakt in Appelscha en alle andere bestemmingen in de schoolreisjes hitparade.

Een ding is wel veranderd neem ik aan, de melkbus met ranja in de kofferbak van de touringcar.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.