Skilplein
It part fan it doarp oan de eastkant fan de tsjerke (Skilplein, in part fan `t Heechhiem, de ferbining tusken Skilplein en De Streek) waard eartiids de `Achterbuorren` neamd. Dit yn tsjinstelling ta de Foarbuorren oan de westkant fan de tsjerke. It Skilplein wie it sintrale punt fan dy Achterbuorren. Om `t de skoallen jierrenlang om it Skilplein stiene, waard de namme Skoalplein ek faak brûkt. It Skilplein hie as boaiumbedekking skil en dat wie fynmakke skulpen. Letter waard der ek wol grint brûkt en noch wer letter (plm 1952) is it plein yn `e mande mei de Skippersbuorren fluorre.
© Tekst: Jan Hiemstra - © Foto voorblad: Jan Hiemstra

©: Jan Hiemstra
De lagere school tussen 1882 en 1 januari 1954. Ramen op het noorden; vier lokalen en een met gele klinkers bestraten pad er voor langs. Voor de ramen rechts een pisbak voor jongens. Over het pad moes
De school werd verkocht en door de firma Vellinga gebruikt als opslag. De contouren van de overkapping zijn nog te zien op de foto.
Deze huizen zijn op de plek gebouwd waar eerder de oude school stond. In de periode waarin de dorpsvernieuwing plaats vond zijn ook deze huizen gebouwd.
Tussen 1870 - 1892 was dit de christelijke school, rechts. Daarnaast woonde het hoofd van de school.
De school is afgebroken, het brugje verdwenen, maar de doorgang is gebleven.
Doorgang van Skilplein naar Heechhiem
Tegen de school was een overkapping gemaakt. Daar speelden de kleinere kinderen onder. Op het schoolplein staat een grote 'Amerikaanse auto', linkst staat Ysbrand en rechts Winfried Kornelis.
Voor de woning stonden de lindebomen.
Op de plek van de school zijn twee woningen gekomen onder een kap. De dakpannen zijn hergebruikt van de eerdere school. Daarachter de schoolmeester woning. En de lindebomen zijn gekapt
Het gebouw is als naaischool gebouwd. Het is ook een lagere school geweest. Na de 50 er jaren is het in gebruik genomen als verenigingsgebouw. Links ging je oorspronkelijk het gebouw binnen. Daar ware
De doorgang van het Skiplein naar de Streek.
Dit gebouw is geen kleutershool meer. Het is begonnen als openbare school. Daarna is er een winkel, een verenigingsgebouw, een kleuterschool, een drukkerij, een winkel, een opslag voor de melkboer, ee
Eerder was hier de Kleuterschool, nu is het een kapperzaak, 't Kniplokaaltsje'.
De auto's kunnen parkeren op it Skilplein. Toen de scholen er nog waren was het schoolplein. Eerst lag er een laag schelpen op, later werd dat grind.
De auto's kunnen parkeren op it Skilplein. Toen de scholen er nog waren was het het schoolplein. Eerst lag er een laag schelpen op, later werd dat grind.
Skilplein 15. Hier woonde jaren bakker Dantuma. Voor de oorlog (1940-1945) was het al een hele moderne bakker.
Door deze nauwe steeg kon je van het schoolplein naar de kerk toe.
Door deze steeg kon je van het schoolplein naar de kerk. Hier is de nieuwbouw zichtbaar.