Bouwstijl: Vroeggotisch
Datering: 13e eeuw
Restauratie: 1977-1978
Ligging
Blessum is een terpdorp dat in de vroege Middeleeuwen is ontstaan ten westen van de Middelzee.
Exterieur
De toren stamt uit de 2e helft van de 15e of begin 16e eeuw.Resten van een verbindingsboog in de toren (op de eerste zolder) laten duidelijke kenmerken zien van de oude ommetselde toren. De kerk staat met het kerkhof op een afgegraven terp en naast het kerkhof ligt de ijsbaan. Tegenover de kerk lag ooit het adellijke Ringiastate, de homeiepalen (hekpalen) met de fraaie consoles er bovenop geven het nog steeds aan. Er is maar een straat in het dorp rond de kerk. Daar woont het merendeel van de negentig inwoners. Rondom de kerk liggen enkele grote boerenplaatsen.
Interieur
Opmerkelijk zijn twee wandborden uit 1657. Op de ene staan de Tien Geboden. Het andere vermeldt in het Latijn dat vlakbij de Slag bij Boksum plaatsvond. In Blessum zijn 120 gesneuvelden begraven. In de noordmuur zit een nis met erin een nieuw Jezusbeeldje. Bijna elke toerist maakt er een foto van.
Orgel
De kerk heeft een prachtig orgel, dat in 1659 werd gebouwd door W. Mijnerts. In de jaren 1789 en 1809 werd het orgel grondig hersteld. Het is verfraaid met ornamenten en geschilderde draperieën. Iedere bezoeker mag dit barokorgeltje bespelen, maar er wordt voor de instandhouding van kerk en orgel wel een kleine gift terugverwacht. U kunt het orgel beluisteren via de website van Organum Frisicum.
Huidig gebruik
Het dorp is zo klein dat de kerk automatisch als dorpshuis functioneert. Hier houden de Blessumers hun nieuwjaarsbijeenkomst, vergadert de Stichting Âlde Fryske Tsjerken zo af en toe met de plaatselijke commissies, oefenen de Gealtsjes (Fries voor Nachtegalen, het plaatselijke vrouwenkoor) en worden bonte avonden en kerstmiddagen voor de kinderen georganiseerd. De hele gemeenschap zorgt ervoor dat de kerk er netjes bijstaat. De vrouwen houden de kerk schoon, de mannen maaien het gras op het kerkhof.