Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.



Bouwstijl: Zaalkerk
Datering: 1724/1725
Restauratie: 1968

Ligging
I het centrum van het pas in de zeventiende eeuw als veenkolonie ontstane dorp Rottevalle staat de voormalige hervormde kerk op een verhoogd kerkhof dat nog steeds in gebruik is.

Exterieur
De aan de oostkant driezijdig afgesloten zaalkerk uit het eerste kwart van de achttiende eeuw heeft grote rondboogvensters die het gebouw een evenwichtige uitstraling geven. De ingebouwde klokkentoren heeft een achthoekige ingesnoerde spits. Op de torenspits staat een haan als windwijzer, symbool voor opstanding en waakzaamheid. Op het nokeinde van het kerkdak staat een paard als windwijzer, refererend aan het agrarische verleden. In de toren hangt een in 1722 door Jan Albert de Grave te Amsterdam gegoten luidklok. (Exterieurfoto: Gerhard Bakker)

Interieur
het inwendige van de kerk oogt door de grote lichtinval en de heldere kleurstelling van het schilderwerk erg licht. De kerkruimte wordt gedekt door een houten tongewelf. De preekstoel dateert uit het bouwjaar van de kerk, 1724. De kuip is op de hoeken voorzien van gecanneleerde pilasters. Bijzonder is dat de maker zijn naam heeft ingesneden: Korneeles Meines. Zijn naam komt voor op een uit 1764 daterende bewonerslijst van Drachten, met als beroep ‘kastmaker’. Bij de restauratie in 1968 is het podium in het koor verhoogd, en is de vloer van plavuizen voorzien. Toen zijn ook de eenvoudige losse houten banken geplaatst. Het interieur maakt daardoor een weinig monumentale indruk. (Interieurfoto: Jelle Visser)

Orgel
Het in 1865 door de firma L. van Dam en Zn. gebouwde orgel is afkomstig uit het ‘armen- of schipperskerkje’ aan het Droevendal te Leeuwarden (de tegenwoordige Galileakapel), en is in 1924 naar Rottevalle overgebracht.

Huidig gebruik
De hervormde kerk van Rottevalle is op 26 mei 2011 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Bij die gelegenheid is een Plaatselijke Commissie geïnstalleerd, die verschillende culturele activiteiten organiseert, in overleg met het naastgelegen dorpshuis. De kerk is beschikbaar voor erediensten, huwelijken en begrafenissen. In het kerkje is wel een toilet aanwezig, maar nog geen keuken.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!