Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.



Lindenoord

In het centrum van Wolvega staat Lindenoord, iets achtergeschoven, met een tuin ervoor. Op de plaats van de tuin stonden tot 1728 twee panden. De bouwheer was Ernst van Haren. Later werd een nieuw gebouw neergezet op de plek van het huidige Lindenoord. Vanaf 1742 was grietman Onno Zwier van Haren eigenaar. Hij vestigde zich hier nadat hij vanwege intriges het Haagse hof moest verlaten. Op Lindenoord wijdde Onno Zwier zich aan het schrijven van toneelstukken. Voor het opvoeren van zijn werk had hij in zijn tuin een groen openluchttheater laten bouwen. Onno Zwier werd nog een keer zwaar getroffen. In 1776 is Lindenoord door brand verwoest. In 1780 werd het huidige rechthoekige pand van één bouwlaag op een souterrain en onder een hoog schilddak opgetrokken. De voorgevel kreeg vijf raamvakken met een fraai omlijste deur in het midden, waarvoor een trapbordes is geplaatst. De klassieke kroonlijst is bekroond met een fors fronton met slingers, karakteristiek voor de Lodewijk XVI-stijl. Bij het huis hoorde een stal n de linkerzijde en een bijgebouw aan de rechterzijde.
Achter het gebouw lag een fraaie tuin.
In de 19de eeuw was Lindenoord korte tijd bezit van Jan Bieruma Oosting en later van Sebald Godfries Manger Cats. In 1908 werden de bijgebouwen afgebroken. Sinds 1937 is de gemeente Weststellingwerf eigenaar die het pand nu als kantoor verhuurt. Lindenoord bezit nog een authentieke gevel. In het interieur vindt men fraai stucwerk en een 18de eeuwse keuken.

Toegankelijkheid: Kantoor. Niet toegankelijk.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.