Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

|

De Nederlands Hervormde Bordena kerk

De Nederlands Hervormde Bordena kerk
©: Bildts aigene

Na de bedijking van het Bildt in 1505 werd het gebied in drie parochies verdeeld die onder toezicht stonden van de Proost van Sint Jan van Utrecht. Al snel daarna kwamen de parochies in het bezit van een eigen kerkgebouw die bestonden uit simpele houten gebouwtjes. 

De drie Bildtse kerken werden tussen 1526 en 1532 in steen herbouwd, nadat de pachters, kerkmeesters, kerkvoogden en de Bildtse Volmachten een verzoek hadden geschreven aan keizer Karel V voor financiële hulp. Die kwam er. 

In maart 1580 kwam er een einde aan de Room-Katholieke kerkdiensten in Friesland, ook op het Bildt. De katholieke heiligenbeelden die in die tijd nog in de Bildtse kerken stonden moesten worden verwijderd. Dit was ook in Vrouwenparochie het geval! 

Veel predikanten zijn sinds die tijd de revue gepasseerd, waarvan een aantal met onmin zijn vertrokken. 

De kerk heeft een dubbel “tongewelf” wat zeer bijzonder is. In 1844 werd het Van Dam kerkorgel geplaatst. De overkapping van eikenhout aan de noordkant werd geschonken door Willem van Haren die in de jaren 1560- 1580 Grietman van het Bildt was en in St.Annaparochie woonde.

© Foto voorblad: Bildts aigene



Kommentareren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Stichting Bildts Aigene)

Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.