Deel:

|


het Bildt

Waar ligt het?


Het Bildt is een karakteristiek hoekje van Friesland. Het Bildt ligt ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Leeuwarden. De noordelijke grens wordt gevormd door de Waddenkust, terwijl het Bildt in het westen, oosten en zuiden respectievelijk grenst aan de gemeenten Franekeradeel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel, en Menaldumadeel. Op korte afstand liggen de plaatsen Harlingen, Franeker en Leeuwarden.


Landschap


Het is dan ook geen wonder dat de oude en nieuwe zeedijken het Bildtse landschap beheersen. Wie door het Bildtse land toert kan het verloop van de inpoldering duidelijk volgen. De Bildtse zeedijken steken machtig boven het landschap uit en zijn symbool geworden van de strijd tegen het water en de onverzettelijkheid van de inpolderaars.


Het landschappelijk beeld van de gemeente het Bildt vertoont veel overeenkomsten met een polderlandschap: uitgestrekte velden met bloeiende gewassen, rechte wegen en vaarten en de wijdse vergezichten. In vooral de 16e eeuw is tussen deze dijken met passer en lint een nieuw land uitgezet. Dat is te zien: strak getrokken wegen met haakse zijwegen en de dorpen op gelijke afstand van elkaar. Daarnaast is de wijde uitgestrektheid van het Wad met zijn vaak veranderende luchten en boeiende fauna een bijzonderheid op zich. De grote vruchtbaarheid van het nieuwe land leidde tot veel welvaart en economische activiteiten op het Bildt. Het Bildt werd vooral bekend door zijn aardappelteelt. Het bekende en zeer smaakvolle aardappelras Bildtstar is dan ook op het Bildt gekweekt. Ook dient te worden genoemd de karakteristieke bebouwing van de Bildtdijken waar vele dijkhuisjes (vroegere arbeiderswoningen) aan de noordkant tegen de dijken zijn gebouwd en aan de zuidzijde de kapitale boerderijen.


Toerisme


Het is een feit dat de geschiedenis van het Bildt samenhangt met het verhaal rond de Bildtdijken. De jonge geschiedenis van de dijken is tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar doordat de bijzondere bebouwing bewaard is gebleven. Door een bezoek aan 't Bildts Kultuurtoeristys Informasysintrum in Oudebildtzijl komt u in aanraking met de boeiende cultuurhistorie van de markante Bildtdijken.
De gemeente het Bildt is de moeite waard om door u ontdekt te worden. Velen gingen u voor en genoten van de ruimte, de rust en het bijzondere karakter van de gemeente. Een van uw voorgangers was de schilder Rembrandt van Rijn. Hij zocht en vond op het Bildt zijn Bildtse schoonheid: Saskia van Uylenburgh. Hij trouwde met haar in 1634 in de Hervormde kerk in St.-Annaparochie. Een kunstwerk herinnert hieraan.
Maar het Bildt biedt u niet alleen rust en ruimte, maar ook molens, standbeelden, een oude sluis, karakteristieke dijken, boerderij architectuur, kerken en vooral in de zomer bloeiende koolzaadvelden. Kortom: redenen genoeg om het Bildt met de fiets, de auto, de kano of met de benenwagen te bezoeken.


Wonen en werken


In de gemeente het Bildt is het goed wonen. De laatste jaren is het Bildt zeer in trek bij gezinnen die op het Bildt of in de regio Leeuwarden hun kost verdienen. Wij als Bilkerts vinden dat niet zo vreemd: immers, wonen op het Bildt heeft iets extra's. Naast de rust, de ruimte, de schone lucht en de prachtige wolkenpartijen biedt het Bildt bijna alles wat u zich maar wenst. Van een sauna en een subtropisch zwembad tot aan een hoogwaardig winkebestand. Met name St. Annaparochie heeft een groot aanbod van winkels. Vele duizenden mensen buiten St. Annaparochie doen dan ook dagelijks hier hun boodschappen. Trouwens ook voor de niet-dagelijkse dingen hoeft u niet naar Leeuwarden, maar kunt u gewoon bij één van de Bildtse ondernemers terecht.


Tekst: Gemeente Het Bildt


include '../../ftdata/koppelingen/rechten.htm';
include '../../ftdata/koppelingen/reacties.htm';
?>


© Tekst:
Ook interessant


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!