Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure


De zes gewesten van Friesland

De zes gewesten van Friesland

Oost West Thuis best, luidt het gezegde. In Friesland zou je kunnen zeggen, Noord, Oost, Zuid, West, overal best. In alle windstreken is Friesland namelijk de moeite waard en heeft het unieke eigenschappen die bij bezoekers, toeristen en bewoners erg in de smaak vallen. Op deze pagina hebben we geprobeerd deze eigenschappen in kaart te brengen. Dit hebben we gedaan door de provincie Friesland in te delen in zes gewesten. De landschappelijke variatie in deze gewesten is enorm en wordt bepaald door natuur, cultuurhistorie en ontginning.

In het Noorden heb je de Waddenkust, de Waddenzee, de Waddeneilanden en haar veel geprezen zandstranden. In het Oosten hebben we allereerst Noordoost-Friesland. Een weids gebied vol met terpen, middeleeuwse kerken en eeuwenoude historische dorpen en dorpjes die daaromheen gebouwd zijn. Als je afzakt naar het zuiden kom je in Zuidoost-Friesland. Het landschap gaat geleidelijk over in een coulissenlandschap met beschermde status en daarna bosrijke gebieden. Centraal ligt het Friese-Wouden gebied en het gaat naadloos over in het Drents-Friese Wold.

Aan de andere kant van Friesland vind je de weidse Greidhoeke in Noordwest-Friesland. Ook hier heb je veel terpen en zoals het woord 'Greidhoeke' al doet vermoeden (greide = weide), vele hectares van weilanden met bijbehorende flora en fauna zoals weidevolges en klein- en grootvee. Aan de oostkant van dit gebied vind je Het Bildt. Wederom een weids gebied maar dit gedeelte staat het in te teken van akkerbouw. Vooral aardappelen worden hier geteeld. Via oude meanderende zeedijken lopen fantastische routes om te fietsen of rustig aan met auto of cabrio te verkennen. Het landschap van Zuidwest-Friesland staat in het teken van water. Hier vind je de fameuze IJsselmeerkust met oude havens en vissersstadjes zoals Hindeloopen, Stavoren en Workum. Maar ook vind je hier het populaire Friese-Merengebied met beroemde toeristenplaatsen zoals Langweer, Heeg en Woudsend.

Kortom, we menen het: 'Noord, Oost, Zuid, West, in Friesland is het overal best!'

 Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokele producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de DeeEnAa website via onderstaande knop.