De zes gewesten van Friesland

De zes gewesten van Friesland

Oost West Thuis best, luidt het gezegde. In Friesland zou je kunnen zeggen, Noord, Oost, Zuid, West, overal best. In alle windstreken is Friesland namelijk de moeite waard en heeft het unieke eigenschappen die bij bezoekers, toeristen en bewoners erg in de smaak vallen. Op deze pagina hebben we geprobeerd deze eigenschappen in kaart te brengen. Dit hebben we gedaan door de provincie Friesland in te delen in zes gewesten. De landschappelijke variatie in deze gewesten is enorm en wordt bepaald door natuur, cultuurhistorie en ontginning.

In het Noorden heb je de Waddenkust, de Waddenzee, de Waddeneilanden en haar veel geprezen zandstranden. In het Oosten hebben we allereerst Noordoost-Friesland. Een weids gebied vol met terpen, middeleeuwse kerken en eeuwenoude historische dorpen en dorpjes die daaromheen gebouwd zijn. Als je afzakt naar het zuiden kom je in Zuidoost-Friesland. Het landschap gaat geleidelijk over in een coulissenlandschap met beschermde status en daarna bosrijke gebieden. Centraal ligt het Friese-Wouden gebied en het gaat naadloos over in het Drents-Friese Wold.

Aan de andere kant van Friesland vind je de weidse Greidhoeke in Noordwest-Friesland. Ook hier heb je veel terpen en zoals het woord 'Greidhoeke' al doet vermoeden (greide = weide), vele hectares van weilanden met bijbehorende flora en fauna zoals weidevolges en klein- en grootvee. Aan de oostkant van dit gebied vind je Het Bildt. Wederom een weids gebied maar dit gedeelte staat het in te teken van akkerbouw. Vooral aardappelen worden hier geteeld. Via oude meanderende zeedijken lopen fantastische routes om te fietsen of rustig aan met auto of cabrio te verkennen. Het landschap van Zuidwest-Friesland staat in het teken van water. Hier vind je de fameuze IJsselmeerkust met oude havens en vissersstadjes zoals Hindeloopen, Stavoren en Workum. Maar ook vind je hier het populaire Friese-Merengebied met beroemde toeristenplaatsen zoals Langweer, Heeg en Woudsend.

Kortom, we menen het: 'Noord, Oost, Zuid, West, in Friesland is het overal best!'

 Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!