Centraal Friesland: bruisend centrum én oase van rust - gewest in Friesland

|

Centraal Friesland: bruisend centrum én oase van rust

Centraal Friesland: bruisend centrum én oase van rust
©: Bauke Folkertsma

Tussen Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek, de vier grootste plaatsen van de provincie Friesland, ligt het kloppende hart van deze Nederlandse provincie. Het gebied wordt omsloten en doorsneden door een aantal snelwegen en spoorlijnen en het Prinses Margrietkanaal. Van hier uit hebt u heel Friesland, met al zijn afwisseling en variatie, onder handbereik.

Maar het gebied heeft ook van zich zelf ruim voldoende te bieden voor een korter of langer verblijf. Van oudsher speelt de watersport hier een belangrijke rol. Grou en Eernewoude waren de eerste echte watersportdorpen van de provincie en het Snekermeer is misschien wel het bekendste meer van Nederland. Drachten, Heerenveen en Leeuwarden richten zich tegenwoordig ook wel op de watersport, maar hebben veel meer ’in huis’. U treft er een uitgebreid winkelaanbod, musea, theaters, bioscopen, cafés, restaurants, etc. In Leeuwarden gaat dat bovendien gepaard met een prachtige historische ambiance.

Naast de drukte op en aan het water en de bedrijvige steden kent het gebied ook een heel ander gezicht. Buiten de grote (watersport)centra treft u een oase van rust, pittoreske dorpjes, een schitterend weids landschap en mooie natuurgebieden. Heel bijzonder is bijvoorbeeld het 500 hectare grote natuurgebied ten zuiden van Aldeboarn, De Deelen. Net als Nationaal Park De Âlde Feanen (ten zuiden van Eernewoude) is dit gebied ontstaan als gevolg van grootschalige turfwinning in vroeger tijden.

Colofon

FrieslandWonderland

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!