Let op!

Let op! Op dit moment wordt onderhoud aan deze website gepleegd. U kunt de site blijven gebruiken maar mogelijk zullen bepaalde pagina's tijdelijk niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar zijn. Daarvoor vragen wij uw begrip.

Deel:


Noordwest Friesland: polders, dijken en terpenland

Nergens is de eeuwenlange strijd tegen het water meer "aanwezig" in het landschap dan in Noordwest Friesland. De eeuwenoude terpen en de imposante hedendaagse waddendijk zijn het meest opvallend. Wat minder nadrukkelijk aanwezig zijn de vele oude dijken die zich door het gebied slingeren, waaronder de beroemde Slachtedyk.


In de middeleeuwen was het noordwesten van Friesland nog een eiland, Westergo. Het werd omsloten door de Middelzee en de Marne, twee zeearmen die tussen Bolsward en Sneek bijelkaar kwamen en langzamerhand dichtslibden en ingepolderd werden. De ontstaansgeschiedenis heeft geresulteerd in een schitterend gebied met afwisselend ’oud’ en ’nieuw’ land, een ongekende weidsheid, pittoreske dorpjes en drie boeiende steden: Bolsward, één van de twee Friese Hanzesteden; Franeker, de tweede stad in Nederland met een universiteit; en Harlingen, havenstad en toegangspoort tot het Werelderfgoed Wadden. Aan het IJsselmeer ligt de enige echte badplaats van Fryslân: Makkum, dat niet voor niets vaak de ’twaalfde stad’ van Friesland genoemd wordt.


Noordwest Friesland heeft voor jong en oud van alles te bieden. U vindt er een adembenemend landschap, ruimte, rust, natuur en een rijke cultuurhistorie; u kunt er fietsen, wandelen, varen, zeilen, surfen, winkelen, uitgaan en nog veel meer.


Volgorde opslaan

Indruk EXIF-info van deze foto('s)

Datum opname: .jpg

Tijd van de opname: FILE.Fil
Hoogte in pixels: 301
Breedte in pixels: 450
Camera merk en model:
Sluitertijd: ich18.jpg
Brandpuntafstand: mm
ISO-gevoeligheid: 18.jpg
Timestamp: 8.jpg
Diafragmainstelling: 8.jpg
Diafragma f-nummer: pg
Belichtingscompensatie: .jpg

Colofon

FrieslandWonderland


© Tekst: - © Foto voorblad: FrieslandWonderland

Noordwest Friesland: polders, dijken en terpenland
©: FrieslandWonderland