De IJsselmeerkust

|

De IJsselmeerkust

De IJsselmeerkust
©: Bauke Folkertsma

Het IJsselmeer vormt in het westen van Friesland een indrukwekkende grens van land en water. De voormalige Zuiderzee, sinds 1932 definitief afgesloten van de Waddenzee door de Afsluitdijk, is bij alle weertypen nog steeds indrukwekkend qua weidsheid en natuur.

De Friese IJsselmeerkust wordt gekenmerkt door prachtige oude vissersstadjes zoals Hindeloopen, Stavoren, Workum en Harlingen. Maar er zijn ook pittoreske dorpjes te vinden zoals Cornwerd, Gaast en Piaam, om het grotere Makkum niet te vergeten. De laatste is samen met Harlingen uitvalsbasis voor veel charterschepen die het wad op gaan met groepen toeristen of personeelsverenigingen.

De vissersstadjes getuigen van de rijke historie van het gebied. Vanuit Hindeloopen, Stavoren, Workum en Harlingen werden de wereldzeëen bevaren om handel te drijven. Harlingen speelde ook een belangrijke rol in de walvisvaart.

De kust heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van Friesland. Zo was de slag bij Warns op 26 september 1345 de belangrijkste veldslag in de Fries-Hollandse oorlog tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen. De Friezen wonnen met overmacht. Jaarlijks wordt deze slag herdacht bij het monument op het Rea Klif nabij Warns. Op het monument staan de woorden ’Leaver dea as slaef’ te lezen. Tegenwoordig is de IJsselmeerkust een geliefde bestemming voor zowel de cultuur-toerist als de watersporter. Bij harde wind is de kust een perfecte locatie voor wind- en kitesurfen. Er zijn meerdere surfscholen waar deze sport kan worden aangeleerd.

Tip: Als u in het gebied bent neem dan ook eens een kijkje in een van de kleinste haventjes van Europa, dit haventje vindt u in het dorpje Laaksum.

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


Vensters


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!