Deel:

|


Makkum

Het esgehucht Makkum ligt tegen Lieving aan. Het buurschap is ontstaan in de middeleeuwen. In een document uit 1362 komt Makkum voor met de namen Makinge en Machkijnge. De verspreide bebouwing ligt aan weerszijden van de gelijknamige weg, met een kleine concentratie van woningen nabij de kruising van de weg Makkum en de weg Holthe. Tussen Makkum en Holthe liggen de essen van Makkum, de Oosteresch en de Makkumeresch. Vroeger had Makkum een brink, maar deze is verdwenen.


Aan de provinciale weg tussen Beilen en Wijster staat bij Makkum de grote achtkante Korenmolen. Deze is gebouwd in 1906, als opvolger van de omgewaaide standerdmolen.


Het was de laatste standerdmolen van Drenthe. Bij de bouw van de Korenmolen is gebruik gemaakt van materiaal van de afgebroken poldermolen uit De Groeve. De romp en de kap van de molen zijn met riet gedekt. De molen raakte door slechte weersomstandigheden vaak beschadigd en werd net zo vaak gerestaureerd. De molen is nu weer maalvaardig en te bezichtigen. Vlakbij de molen, aan Makkum 42, is een mini-camping.


Vlak onder Beilen ligt het natuurgebied Terhorsterzand met de Makkumerplas. Dit is een gebied met vochtige en droge heideterreinen, stuifzanden, kleine vennen en bos. Het wordt van het Nationaal Park Dwingelderveld afgesneden door de A28 tussen Assen en Hoogeveen. Tussen Makkum en Garminge ligt het Scharreveld, waar verspreid in het ontginningslandschap nog enkele restanten van heidegebieden liggen. Hier bloeien een aantal zeldzame planten. Stichting Het Drentse Landschap probeert hier landbouwgrond aan te kopen om zo de natuurgebieden weer met elkaar in verbinding te brengen.

Colofon

NLH: Noordboek Drenthe


© Tekst: - © Foto voorblad: Hendrik van Kampen

Makkum
©: Hendrik van Kampen

Mogelijk ook interessant voor u.Fotoreportages

Onderstaande fotoreportage(s) zijn afkomstig van het fotografieplatform BeeldbankFriesland. Het enige echte Friese publieke platform voor fotografie en regiomarketing!.

Bent u enthousiast fotograaf in Friesland en wilt u net iets meer doen met uw foto's en helpen bij het toeristisch promoten van de mooiste provincie van Nederland? Meld u dan ook aan als fotograaf bij BeeldbankFriesland.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!