Alle attracties van Friesland op een rij

Alle attracties van Friesland op een rij

Wie aan Friesland denkt, denkt direct aan een aantal attracties zoals de Elfstedentocht, het Skûtsjesilen of het Fierljeppen. Inderdaad, dit zijn evenementen met een lange en een legendarische traditie. Daarmee hebben ze bijna iconische proporties aangenomen en zijn ze van groot belang voor het imago van Friesland.  

Maar Friesland kent veel meer interessante en belangrijke attracties, waarvan sommige ook wijd en zijd bekend maar sommige ook veel minder bekend. De elf fonteinen bijvoorbeeld die in 2018 gerealiseerd zijn in het kader van Leeuwarden Kulturele Hoofdstad. Deze fonteinen zijn inmiddels uitgegroeid tot een populair reisdoel. Bekijk ze allemaal op de fiets of met de auto.

Of denk aan het magistrale Woudagemaal in Lemmer. Zie het als de ultieme slechtweervoorziening van Friesland. UNESCO werelderfgoed, en met reden. Het wordt een kathedraal van stoom genoemd. Dit is zeker waar als het gemaal in werking wordt gezet bij hoge waterstanden. Via het menu evenementen hopen wij u hier regelmatig over te informeren. Ook de honderden Middeleeuwse kerken en kloosterkapellen willen we even aanstippen in deze introductie. Stuk voor stuk verstilde kunstwerken en echo's uit een ver verleden.

Eigenlijk is er teveel om op te noemen. Kijk rustig rond in onderstaande opsomming waar we binnenkort nog een paar bijzondere museale attracties aan toe zullen voegen.


Het IJsselmeer vormt in het westen van Friesland een indrukwekkende grens van land en water. De voormalige Zuiderzee, sinds 1932 definitief afgesloten van de Waddenzee door de Afsluitdijk, is bij alle weertypen nog steeds indrukwekkend qua weidsheid en natuur.

De Friese IJsselmeerkust wordt gekenmerkt door prachtige oude vissersstadjes zoals Hindeloopen, Stavoren, Workum en Harlingen. Maar er zijn ook pittoreske dorpjes te vinden zoals Cornwerd, Gaast en Piaam, om het grotere Makkum niet te vergeten. De laatste is samen met Harlingen uitvalsbasis voor veel charterschepen die het wad op gaan met groepen toeristen of personeelsverenigingen.

De vissersstadjes getuigen van de rijke historie van het gebied. Vanuit Hindeloopen, Stavoren, Workum en Harlingen werden de wereldzeëen bevaren om handel te drijven. Harlingen speelde ook een belangrijke rol in de walvisvaart.

De kust heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van Friesland. Zo was de slag bij Warns op 26 september 1345 de belangrijkste veldslag in de Fries-Hollandse oorlog tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen. De Friezen wonnen met overmacht. Jaarlijks wordt deze slag herdacht bij het monument op het Rea Klif nabij Warns. Op het monument staan de woorden ’Leaver dea as slaef’ te lezen. Tegenwoordig is de IJsselmeerkust een geliefde bestemming voor zowel de cultuur-toerist als de watersporter. Bij harde wind is de kust een perfecte locatie voor wind- en kitesurfen. Er zijn meerdere surfscholen waar deze sport kan worden aangeleerd.

Tip: Als u in het gebied bent neem dan ook eens een kijkje in een van de kleinste haventjes van Europa, dit haventje vindt u in het dorpje Laaksum.

De scheve toren van Pisa is een begrip maar de Oldehove in Leeuwarden staat bijna net zo scheef. Toch is de laatste een stuk minder bekend. De huidige Oldehove heeft een bijzondere geschiedenis.

Op het plein waar nu de Oldehove staat, stond omstreeks 1100 een tufstenen kerkje, dat in de 13e eeuw vervangen zou worden door een grotere, uit rode kloostermoppen opgetrokken kerk. Men kwam echter niet verder dan de aanleg van de fundering.

Toen in 1435 de dorpjes Oldehove, Nijehove en Hoek werden samengevoegd en de stad Leeuwarden ontstond, kwam er al spoedig behoefte aan een groter godshuis. Zo kwam een driebeukige, aan Sint-Vitus gewijde basiliek tot stand.

Doch de Leeuwarders wilden meer: Ze wilden net zo’n hoge toren bij hun te bouwen kerk bezitten als de Groningers in de jaren 1469-1482 hadden gekregen met de Martinitoren. Er werd dus een actie ontketend en uit heel Friesland stroomde het geld binnen. Na een voortvarende start bleek al snel dat de ondergrond niet echt berekend was op het enorme gewicht van de toren, waarvan de muren aan de basis meters dik zijn. Direkt werd ingegrepen door in de bouw rekening te houden met de verzakking. Het mocht niet baten, een kromme, half afgebouwde toren resteerde.

Leeuwarden heeft met de Oldehove de strijd met de stad Groningen en hun prachtige Martinitoren definitief verloren, maar wat een pracht van een monument heeft de stad Leeuwarden er aan overgehouden.

De Oldehove kan worden bezichtigd en beklommen. Kijk voor de openingsstijden op https://www.oldehove.eu

De Waddeneilanden zijn de spreekwoordelijke ’parels’ van Friesland. Vier, of eigenlijk vijf op een rij. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.  Texel valt op deze website helaas buiten de boot omdat het bij de provincie Noord-Holland hoort en deze website nou eenmaal over Friesland gaat.

Het ene Waddeneiland is nog mooier dan het andere. Een paar belangrijke en populaire eigenschappen hebben ze gemeen, de onmetelijk lange goudgele zandstranden.

Bij een bezoek aan een van de Waddeneilanden doen zich een paar bijzondere fenomenen voor. Bij vertrek en aankomst en op de boot kan het heel druk zijn, maar als je eenmaal op het eiland bent verspreidt deze drukte zich en ervaar je rust en ruimte. Destemeer als je op het strand bent aanbeland. Daar heb je kilometers zandstrand helemaal voor jezelf. Een ander fenomeen is dat je gezichten van de boot herkent op het eiland, op het fietspad of op het terras. Je ziet telkens weer dezelfde mensen voorbijkomen. Hierdoor lijken de Waddeneilanden groot en klein tegelijk.

Hoewel de Waddeneilanden allemaal dezelfde basisingrediënten bevatten zoals dorpjes, duinen en stranden, zijn ze op een bijzondere manier toch ook  weer verschillend van elkaar. Het ene eiland heeft meer bossen, het andere eiland meer heide. Het ene meer cranberryvelden het andere meer weilanden en boerenbedrijven. Het ene is autoluw en het andere niet. Allemaal hebben ze vele kilometers aan wandel- en fietspaden. De jeugd weet vooral Terschelling te waarderen. Gezinnen Ameland. Natuurliefhebbers en vogelaars Schiermonnikoog. Vlieland heeft een wat exclusiever karakter en is populair bij celebs.

Eén fenomeen blijft tot nu toe onbesproken, "eilandgevoel". Je moet er geweest zijn om dit fenomeen te herkennen. Het begint zodra de boot de trossen heeft losgegooid en eindigt als je bij terugkomst weer voet aan vaste wal zet in Holwerd, Lauwersoog of Harlingen. Er zijn boeken over geschreven. Dit eilandgevoel heb je, voor zover ik weet, alleen op de Waddeneilanden!

Skûtsjesilen | Een gezellige activiteit op de Friese wateren. Skûtsjesilen is een term die je vast en zeker weleens hebt gehoord. Maar wat betekent het precies en waarom is dit begrip zo populair in Friesland? In dit artikel geeft Tom van Galekkeropvakantie.nl je meer informatie over deze Friese traditie en deelt hij leuke tips voor een weekje of weekendje skûtsjesilen in Friesland.

Wat is Skûtsjesilen? De term Skûtsjesilen staat voor de jaarlijkse zeilwedstrijd die in Friesland gehouden wordt. Maar dit is niet zomaar een zeilwedstrijd. Er wordt namelijk gevaren met oude vrachtschepen. Deze vrachtschepen zijn (in tegenstelling tot gewone zeilboten) lang en plat en werden vroeger veelal gebruikt om grondstoffen naar bij de boerderijen te brengen. Waar het vroeger heel gewoon was om op deze vrachtschepen te zeilen, is skûtsjesilen tegenwoordig een echte traditie. Iedere (Friese) zeilliefhebber heeft het wel eens geprobeerd en de jaarlijkse wedstrijden worden met spanning gevolgd. Skûtsjesilen wordt dan ook wel gezien als de belangrijkste zeilwedstrijd in Friesland.

Waarom is Skûtsjesilen zo leuk? De provincie Friesland staat al jaren bekend als de ideale regio om te (leren) zeilen. De Friese Meren en de aanwezigheid van de wind vormen het perfecte decor om met een zeilboot over het water te varen. En hoe gaaf is het dan om te zeilen in een groot vrachtschip met een platte bodem? Dit is een totaal andere beleving dan zeilen in een `gewone` zeilboot, omdat je een stuk lager op het water ligt. Een ding is zeker; je weet in ieder geval dat je goed nat wordt en een spetterende dag op het water beleeft. Niet alleen de Friezen zijn er dol op, maar mensen door heel het land komen naar Friesland om deze belevenis zelf te ervaren.

Waar kun je Skûtsjesilen in Friesland? Lijkt het je een leuk om zelf / met een groep te skûtsjesilen? Dat kan! In Friesland zijn diverse organisaties die het mogelijk maken om in een skûtsje over de Friese wateren te varen. Hiervoor kun je terecht in de plaatsen Earnewâld, Sneek, Heeg, Stavoren, Gaastmeer, Akkrum, Langweer en Terherne. Wat betreft de mogelijkheden kun je er voor kiezen om een volledig verzorgde rondvaart te boeken, maar je kan het ook actiever aanpakken. Neem bijvoorbeeld zelf het roer in handen, hijs de zeilen en help de schipper met alle klusjes aan boord. Skûtsjesilen is niet voor niets één van de meest geboekte groepsuitjes in Friesland.

Leuke vakantie-adresjes voor skûtsjesilen in Friesland Skûtsjesilen is een leuke activiteit om te combineren met een gezellig weekje of weekendje weg. Beleef eerst een gezellige dag op het water, om vervolgens samen te genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft. Maak bijvoorbeeld een uitstapje naar de Waddeneilanden, ontdek één van de Nationale parken of ontdek het sfeervolle centrum van Leeuwarden. In Friesland hoef je je geen moment te vervelen! Ga je met een stel vrienden, het voetbalteam of het hele bedrijf op stap? Dan heb ik nog een leuke tip voor je; boek dan een sfeervolle groepsaccommodatie in Friesland om je verblijf helemaal compleet te maken.

Meer weten over skûtsjesilen? Ontdek het skûtsje museum in Earnewâld Ben je een echte zeilfanaat of wil je meer te weten komen over het ontstaan van het skûtsjesilen? Dan is het zeker een aanrader om het skûtsje museum in Earnewâld te bezoeken. Hier vind je meer informatie over de oudere generatie zeilschippers, terwijl er ook veel aandacht wordt geschonken aan de huidige competities. Heb je genoeg van het museum gezien? Dan kun je vanuit het dorpje Earnewâld mooie fiets- of vaartochten maken. Ook kun je er voor kiezen om Nationaal Park De Alde Feanen te bezoeken, waar je prachtig kunt wandelen en diverse vogelsoorten kunt spotten.


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.