Planetarium Eise Eisinga

|

Planetarium Eise Eisinga

Planetarium Eise Eisinga
©: Bauke Folkertsma

In de woonkamer van zijn grachtenhuis in Franeker bouwde de wolkammer Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 het zonnestelsel op schaal na. Na ruim 230 jaar is dit het oudst werkende planetarium ter wereld waar u nog steeds de actuele stand van de hemellichamen kunt aflezen.

Maar het Eise Eisinga Planetarium is meer dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt en dat aandacht schenkt aan de moderne sterrenkunde.

Elke bezoeker krijgt uitleg in de planetariumkamer. Het unieke Planetarium van Eise Eisinga in Franeker staat op de voorlopige lijst van Werelderfgoed. Bij een bezoek aan Friesland mag een bezoek aan het Planetarium niet ontbreken.

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!