De Wadden: werelderfgoed - gewest in Friesland

|

De Wadden: werelderfgoed

De Wadden: werelderfgoed
©: Bauke Folkertsma

Het Waddengebied van Friesland is uniek in de wereld. Niet voor niks is het grootste deel door de UNESCO bestempeld als Werelderfgoed. Het landschap is na de laatste ijstijd, zo’n 7000 jaar geleden, ontstaan. In geologische termen is dat zeer jong. En nog steeds verandert het landschap, bijna terwijl je er naar kijkt.

Ook wat betreft de levende natuur zijn de Wadden uniek. Nergens ter wereld is sprake van een vergelijkbare rijkdom en variatie. Er leven maar liefst 10.000 verschillende planten en dieren. Vaste bewoners, maar ook heel veel bezoekers: 10 tot 12 miljoen trekvogels maken jaarlijks gebruik van het gebied.

Maar je kunt het waddengebied niet beschrijven zonder aandacht te hebben voor de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, stuk voor stuk parels van de Wadden. Zonder deze eilanden zou het Waddengebied niet kunnen bestaan. Het zou grotendeels wegspoelen. De eilanden vormen een snoer van natuurlijke waterbarriëres, hier en daar onderbroken door stroomgaten waar de Noordzee bij iedere eb en vloed haar sediment- en voedselrijke water doorheen laat stromen. In het Waddengebied zie je hoe eb en vloed door de millennia heen een geheel uniek landschap kunnen creëren.

Eigenlijk laat het Waddengebied zich niet in woorden vangen. Je moet het ter plekke ondergaan, beleven, opsnuiven en proeven. 

Colofon

FrieslandWonderland

© Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lees meer

Gerelateerde informatie


Vensters
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!