Alles over Woudsend
FriesDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

1Alles over Woudsend


Deel:

-

-

Woudsend

Woudsend

Terrasjes aan het water
Een modern watersportdorp met een officieel beschermd dorpsgezicht. Ruime terrassen aan het water. Een goddelijk restaurant.

De charme ligt in de steegjes
In Woudsend treft u de charme van vroeger aan. De gerestaureerde panden, smalle straatjes met verrassende doorkijkjes. U ontdekt de geheimen van dit oude zeedorp door mee te doen aan een dorpswandeling. Twee prachtige molens kenmerken het dorpsgezicht. Molen ’t Lam, de oudste korenmolen van Friesland, maalt nog ambachtelijk koren en graan. Bezicht deze prachtige molen en neem heerlijke broodmixen mee als souvenir.

Restaurant of kerk?
Sluit uw dag af met een heerlijk lunch, kop koffie of diner. In restaurant ’t Ponkje gaat u aan tafel in de kerkbanken. Genieten in hogere sferen. Al ruim 35 jaar is dit heilige pand een restaurant. Als u door de grote kerkdeuren naar binnen stapt, is het alsof de kerkdienst net is afgelopen. Boogramen met glas in lood, kerkstoelen en tal van andere attributen zijn bewaard gebleven. En wat het menu betreft: dat kan in een kerk natuurlijk alleen maar hémels zijn!

Tips
• Het Shantyfestival van Woudsend is een ware belevenis. Geniet van de vele koren die zowel in het dorp verspreid staan als op het water aan u voorbij varen. Een vrijmarkt voor de kinderen en fraai geklede omroepers geven het muziekfestival een cultureel en volks tintje. Het hoogtepunt van het festival is de afsluiting met een samenzang van alle koren.

• Tijdens het Skûtsjesilen zitten de terrassen van Woudsend gezellig vol. Daarnaast ligt Woudsend heel centraal als u meerdere wedstrijden van dit populaire zeilevenement mee wilt maken.

• Breng een bezoek aan de molen ‘t Lam en de molenwinkel. In het Fries - Mole ’t Lam is de oudste korenmolen van Friesland. Hier kunt u ambachtelijke meelproducten en diverse broodmixen kopen.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Historie van Woudsend

Woudsend is een komdorp dat in de Middeleeuwen is ontstaan als een nederzetting aan het water en een totaal andere ontwikkeling onderging dan de agrarische dorpen in de omgeving. Door scheepvaart en handel die andere bedrijvigheid, zoals scheepsbouw en houtbewerking, deed ontstaan heeft Woudsend een kleinstedelijk karakter gekregen. Op de grietenijkaart in de Schotanus-atlas uit 1716 is het al een geconcentreerd komdorp met kerk en molen.

In de Tegenwoordige Staat van Friesland werd in 1788, aan het einde van een periode van grote bloei, gemeld: ‘Woudsend, wel het kleinste der Buitendykster Dorpen, ten opzichte der landeryen, doch ten aanzien der volkrykheid en ’t vermogen der Ingezetenen, verre het aanzienlykste der geheele Grieteny […] Dit dorp ligt zeer gelegen aan de vaart van Sneek op de Lemmer […]. Reeds voor veele jaaren was dit Dorp vry aanzienlyk, door de menigte van Turf- en Houtschippers, die van hier op Holland voeren; doch hier is in later tyd bygekomen eene aanzienlyke Reedery in Friesche Koopvaardyschepen, die hier worden gebouwd, en, na van al ’t noodige voorzien te zyn, doorgaans door Lemmer, naar Zee gezonden worden. Door deeze onderneeming heeft dit Dorp grootelyks in vermogen toegenomen. […] Behalven eenige Hellingen, of Timmerwerven worden ’er ook de vereischte Houtzaagmolen, Lynbaan, Blok- en Zeilmaakery, beneffens meer dan eene Smedery, gevonden. Voorts is dit Dorp zeer vermaakelyk, wegens de groote doorvaart van allerleye schepen, die van Leeuwarden, Sneek, en van elders naar de Lemmer vaaren. In den jaare 1660 werd hier eene nieuwe Kerk gebouwd.’

Het oude dorp ligt op de westelijke oever van de Ee. Pas in de 19de eeuw is er enige bebouwing aan de oostelijke oever gekomen. Het is rond de Midstrjitte en Iewâl een compact geheel van meest kleine huizen die dicht op elkaar staan en Woudsend tot een intiem kleinstedelijk geheel maken. De kerken staan verspreid, een collectie merkwaardige bouwwerken die elk iets bijzonders hebben. De trots van Woudsend zijn de molens: de houtzaagmolen aan de Ee en de korenmolen aan de oude noordwestelijke dorpsrand.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland
Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Eekhoff

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus

Wymbritseradeel in de atlas van Schotanus