Steun deze website

Wij hopen dat u deze website waardeert en geniet van de enorme hoeveelheid informatie, foto's en historische kaarten over en van alle dorpen en steden in Friesland. Maar wist u dat deze website volledig draait op enthousiaste vrijwilligers en geen commerciële en betaalde uitingen bevat. Om die reden willen wij u in overweging geven om een kleine donatie te doen ter instandhouding van deze website. U kunt al doneren vanaf € 1,--. Dit gaat heel eenvoudig en anoniem (als u wilt) via een iDeal transactie. Alle bijdragen worden zeer gewaardeerd en uitsluitend gebruikt voor de verdere op- en uitbouw van deze website!

Met vriendelijke groet, Bauke Folkertsma, DeeEnAa, Online City- en Regiomarketing te Joure


|

Franekeradeel

De gemeente Franekeradeel is het stedelijk centrum in Noordwest-Friesland. Het landschap met weidse vergezichten wordt onderbroken door de Elfstedenstad Franeker en 16 dorpen. De voormalige universiteitsstad is bekend van de vele monumenten, musea en het kaatsen. De van oorsprong agrarische gemeente biedt volop bedrijvigheid en woongenot.

Aan de noordzijde wordt Franekeradeel begrensd door de Waddenzee. In de kuststrook is veelal akkerbouw te vinden. Zuidwaarts gaat het gebied over in glastuinbouw en groene graslanden. Door de gemeente kronkelt van Oosterbierum naar het midden van Friesland de Slachtedyk. Deze middeleeuwse dijk is eens in de vier jaar het decor van een marathon en wandeltocht met duizenden deelnemers. De waddengemeente heeft zich in de loop der eeuwen economisch ontwikkeld, waarbij Franeker een machts- en handelscentrum werd. De stad werd vanaf de elfde eeuw bestuurd door adellijke families en was zelfs even in beeld als de hoofdstad van Friesland.

De naam Franeker is verbonden aan de Elfstedentocht. Niet alleen de befaamde schaatstocht gaat door de stad, maar ook duizenden deelnemers aan bijvoorbeeld de fiets- en wandelelfstedentocht passeren de stempelpost in de stad. De sterrenstad is ook wereldwijd bekend van het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Het model van ons planetenstelsel is tweehonderd jaar geleden gemaakt door Eise Eisinga. Verder trekken verschillende historische panden in de binnenstad vele toeristen, zoals het stadhuis, het Korendragershuisje en de Martinikerk.

Ook de stinzen van de oude Friese adel en het bolwerk met zijn wachthuisjes, de imposante professorenhuizen en academiegebouwen, het café De Bogt Fen Guné en het Museum Martena zijn geliefd bij de bezoekers aan de academiestad.

Niet te missen is het kaatsveld met zijn opvallende torens. Hier vindt jaarlijks de grootste kaatswedstrijd plaats.

De stad is het regionaal koopcentrum voor een groot gebied. De Grote Breedeplaats kan gedeeltelijk met een tent overdekt worden voor culturele buitenactiviteiten als muziek- en theatervoorstellingen.

Franekeradeel kent volop woonmogelijkheden. In Franeker is de nieuwbouwwijk Franeker-Zuid met 625 woningen in ontwikkeling.

Franekeradeel is een aantrekkelijke woongemeente dankzij de vele mogelijkheden in de koop- en huursector en de aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. De gewaardeerde leefomgeving met vele wandel- en fietsmogelijkheden, schone lucht, watersport en Waddenzee dragen bij aan het uitstekende woonklimaat. Naast de busverbindingen binnen de gemeente kent Franeker een treinverbinding met Harlingen en Leeuwarden. De vierbaans A31 zorgt voor een snelle verbinding met Leeuwarden en via de afsluitdijk met Noord-Holland.

Tekst: Gemeente Franekeradeel


© Tekst:Ook interessant:


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!