Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

|

Het Droste-effect in Woudsend

Het Droste-effect in Woudsend
©: Bauke Folkertsma

Vandaag heb ik een leuke happening bijgewoond in Woudsend. De lokale dorpswandelroute werd onthuld en ik mocht zelf een van de laatste QR-bordjes ophangen bij gebrek aan een burgemeester. Er zijn door de Historische Kring van Woudsend in totaal zo'n veertig bordjes opgehangen door het hele dorp en er komen binnenkort nog meer bij. Bezoekers en toeristen kunnen de QR-code op de bordjes scannen met hun mobiele telefoon en krijgen daarmee toegang tot het omvangrijke dorpsarchief van Woudsend.

Woudsend heeft daarmee een nationale primeur te pakken. Nergens in Nederland is het lokale dorpsarchief een-op-een gekoppeld met de beleving van toeristen en bezoekers via een dorpswandeling met QR-code bordjes.

Ter gelegenheid werd in de Midstraat in Woudsend een zwaar beladen handkar tegenover een luxe sportauto geplaatst. Metafoor voor het verleden en het heden, de noeste arbeider van toen en de moderne toerist van nu.

Als de Historische Kring Woudsend haar werk goed doet komt de onthulling van de dorpswandeling, met foto's en al, ook vast weer in het dorpsarchief terecht. Op een of andere manier doet me dat denken aan het Droste-effect.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Lese mehr

Verwandte Informationen


Foto’s
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!