Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

Deel:

|


Skoallestrjitte

Tussen de Grieneleane en de Sjaardaleane loopt de Skoallestrjitte. Jarenlang was dat anders. Pas op 5 mei 1960 werd deze straat offiicieel geopend door burgemeester Alta. De straat werd aangelegd over het tracé van het bestaande "sintelpaad". Dat liep door het weiland naar de `nieuwe school`. Een hele verbetering voor de schoolgaande kinderen, ten opzichte van het smalle pad met aan weerszijden een een prikkeldraad afrastering voor het vee. De naam van de straat was volkomen nieuw, want tot de aanleg werd er gesproken over de Pôle of de Pôlehoeke, waarmee het rijtje woningen bedoeld werd dat begon met de hoekwoning aan de Griene leane (nu nr 5) en eindigde met nu nr 20 voor de straat Vrijburg. Vrijburg was oorspronkelik de naam van de acht kamerwoningen die afgebroken zijn.


© Tekst: Jan Hiemstra

Skoallestrjitte
©:Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!