Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

|

Hotel de Prins - ome Arie en ome Willem

Hotel de Prins - ome Arie en ome Willem
©: Bauke Folkertsma

"[Café biljart]... café biljart... klein stukje groen voor het eenzame hart".

Eén regel uit een versje van de legendarische [Toon Hermans], Nederlands bekendste cabaretier in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij zingt over een [dorpscafé], twee oude [vrienden], [ome Willem] en [ome Arie] en dat ze elkaar daar al jaren treffen om te [biljarten]. Totdat een van de  vrienden komt te overlijden en de ander tevergeefs zit te wachten. Hermans was een verteller van verhalen van de gewone man en vrouw.

Toon Hermans' lied past naadloos in [Hotel de Prins] in [Makkum]. Het café heeft de sfeer van de tweede helft van de twintigste eeuw perfect weten te behouden. Hoewel onderdelen van de inrichting wellicht teruggaan tot de achttiende eeuw. Neem de fantastische tegeltableau's van [Makkumer aardewerk] aan de muur. Ze tonen ruim een tiental zeilschepen in [Delfts blauw]. Dichter dan dit kom je niet bij het authentieke Makkum. Als tegels konden praten...

Maar hoe zit het met het biljart? De keu's hangen in de rechterhoek tegen de muur. Het digitale scorebord staat in de linker op de vensterbank. De biljartlampen hangen boven de eettafel in het midden. Maar... het biljart?

Het wordt tijdens de zomermaanden opgeruimd om plaats te maken voor toeristen. De uitbater kan niet anders. De kachel moet ook branden. 

Maar als de toeristen weer vertrokken zijn uit Makkum komen "ome Arie en ome Willem", als ze er nog zijn, gewoon weer biljarten in café biljart Hotel de Prins.


© Tekst: Bauke Folkertsma - © Foto voorblad: Bauke Folkertsma


Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (frieslandwonderland)