Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


Sjaardaleane

Sjaardaleane
©: Jan Hiemstra

Na de tweede wereldoorlog was er behoefte aan nieuwe en vooral betere huizen. In 1947 liep er achter de Zonnehoek een met sintels bedekte landweg door het weiland. Van deze landweg werd een laan gemaakt, de Sjaardaleane, en langs die laan kwamen de eerste zes plus twee nieuwe woningen te staan. De eerste drie blokjes van twee werden gebouwd door de gemeente, het laatste blokje van twee door de zuivelfabriek en bestemd voor het personeel. In 1948 waren de huizen afgebouwd en konden de eerste bewoners er naartoe verhuizen. Het waren huizen met een WC, en dat was in een dorp met voornamelijk nog privaattonnen heel bijzonder. Aan het einde van de Sjaardaleane liep de landweg verder over de `slabarten`, die inmiddels vervangen was door een betonnen brug, naar de boerderij van de Sjaarda `s. 

© Tekst: Jan Hiemstra © Foto voorblad: Jan Hiemstra
Read more

Related information


Foto’s


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.