Sjaardaleane

Sjaardaleane
©: Jan Hiemstra

Na de tweede wereldoorlog was er behoefte aan nieuwe en vooral betere huizen. In 1947 liep er achter de Zonnehoek een met sintels bedekte landweg door het weiland. Van deze landweg werd een laan gemaakt, de Sjaardaleane, en langs die laan kwamen de eerste zes plus twee nieuwe woningen te staan. De eerste drie blokjes van twee werden gebouwd door de gemeente, het laatste blokje van twee door de zuivelfabriek en bestemd voor het personeel. In 1948 waren de huizen afgebouwd en konden de eerste bewoners er naartoe verhuizen. Het waren huizen met een WC, en dat was in een dorp met voornamelijk nog privaattonnen heel bijzonder. Aan het einde van de Sjaardaleane liep de landweg verder over de `slabarten`, die inmiddels vervangen was door een betonnen brug, naar de boerderij van de Sjaarda `s. 


© Tekst: Jan Hiemstra - © Foto voorblad: Jan Hiemstra

Gerelateerde informatie


Foto’s

Sjaardaleane 2019
Aanblik op de Sjaardaleane

Disclaimer

Sjaardaleane school met woning voor het schoolhoofd
In (1954) werd de ' nieuwe ' school gebouwd. Later (plm. 1965) werd daar het huis van het hoofd van de school (de directeur) naast gebouwd.

Disclaimer

Sjaardaleane vanaf het
Uitzicht over het weiland op de Sjaardaleane ongeveer in 1960. De foto is gemaakt vanaf de plek waar eerder een begraafplaats was voor ' onbekenden '. Daarop stond ook een hok. Later is dat afgebroken

Disclaimer

Sjaardaleane 1960
De woningen zijn gebouwd als huurwoningen. Later zijn ze te koop aangeboden aan bewoners en particulieren.

Disclaimer

Schoolwoning op de Sjaardaleane
Het schoolhuis staat naast de school en is gebouwd voor het hoofd van de school. Later is het verkocht aan particulieren, en is de binding met de school losgelaten.

Disclaimer

School met woning
In 1965 vormde de school en de woning één geheel. Later kwam de directeur niet meer uit het eigen dorp en bleef wonen in zijn / haar eigen woonplaats. Daarom is de woning later verkocht.

Disclaimer

Skoallestrjitte/Sjaardaleane school 1961
Zo zag de zuidkant van de school er uit voordat het huis er later tegenaan gebouwd is. In sierlijke letters staat op de gevel ' School met de Bijbel '.

Disclaimer

Pas gebouwd
De populieren zijn pas aangeplant. Hieraan kan men zien dat de foto gemaakt is rond 1950.

Disclaimer

Achterkant Sjaardaleane vanaf de Andries Joustrastrjitte
De tweede uitbreiding van nieuwbouw begin jaren (19) vijftig werd de Andries Joustrastraat. Gebouwd aan de achyterkant van de Sjaardaleane. Op de foto het bouw perceel. De gemeente gebruikte de opbre

Disclaimer


|
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!