Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


Tsjerkebuorren

Tsjerkebuorren
©: Jan Hiemstra

De Tsjerkebuorren is een van de oudere straten van Easterein. Toen het dorp nog geen straatnamen had, vormde dit deel een onderdeel van de ' Achterburen ' (zo werd het deel aan de oostkant van de kerk genoemd ). De Tsjerkebuorren begint bij nr 33 (de voormalige slachterij) en loopt op tot bij de eerdere pastorie nummer 1. De vaart liep ook door van het ene naar het andere punt. De huizen die aan de Tsjerkebuorren staan, stonden er nog niet toen de vaart er nog stroomde. Het was een keurig rijtje met op één plek (tussen de nummers 23 en 25) een ruimte waar voor de oorlog een huis is afgebroken.

Over de ophaalbrug kwam je voor WO II op de Tsjerkebuorren. Op de foto is duidelijk te zien dat de vaart vroeger is afgesloten. Het vlonder links vooraan werd het lijkvlonder genoemd. In een tijd dat het vervoer over land, vooral in herfst en winter, moeilijk was en er toch mensen buiten het dorp overledenden, werd het lijk met een bootje vervoerd en kwam hier aan wal.

Colofon

Jan Hiemstra

© Tekst: Jan Hiemstra © Foto voorblad: Jan Hiemstra


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.