Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

Deel:

|


Tsjerkebuorren

De Tsjerkebuorren is een van de oudere straten van Easterein. Toen het dorp nog geen straatnamen had, vormde dit deel een onderdeel van de ' Achterburen ' (zo werd het deel aan de oostkant van de kerk genoemd ). De Tsjerkebuorren begint bij nr 33 (de voormalige slachterij) en loopt op tot bij de eerdere pastorie nummer 1. De vaart liep ook door van het ene naar het andere punt. De huizen die aan de Tsjerkebuorren staan, stonden er nog niet toen de vaart er nog stroomde. Het was een keurig rijtje met op één plek (tussen de nummers 23 en 25) een ruimte waar voor de oorlog een huis is afgebroken.

Over de ophaalbrug kwam je voor WO II op de Tsjerkebuorren. Op de foto is duidelijk te zien dat de vaart vroeger is afgesloten. Het vlonder links vooraan werd het lijkvlonder genoemd. In een tijd dat het vervoer over land, vooral in herfst en winter, moeilijk was en er toch mensen buiten het dorp overledenden, werd het lijk met een bootje vervoerd en kwam hier aan wal.

Colofon

Jan Hiemstra


© Tekst: Jan Hiemstra - © Foto voorblad: Jan Hiemstra

Tsjerkebuorren
©: Jan HiemstraNieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!