Alles oer Hantumhuzen
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Hantumhuzen


Deel:

-

-

Hantumhuzen

Hantumhuzen

Hantumhuizen bestaat uit een dorpskom, de buurtschap Hantumerhoeke en verspreid liggende solitaire woningen en (woon)boerderijen. In totaal heeft Hantumhuizen ca. 225 inwoners.

In de kom bevindt zich de Sint Annakerk (een voormalige Rooms Katholieke kerk, genoemd naar Sint Anna, de moeder van de Heilige maagd Maria). Tijdens de Reformatie is deze kerk overgegaan naar de Hervormde gemeente. Op 14 december 2007 is deze kerk overgedragen aan de “Stichting Alde Fryske Tjerken”. De kerk kan worden bezichtigd, er wordt alleen een vrijwillige gift gevraagd. Maandelijks wordt er een Friestalige kerkdienst gehouden.

Een andere voorziening in de kom betreft dorpshuis ’t Tiksel, van waaruit zicht het verenigingsleven afspeelt zoals een coutrylineclub, een tekenclub en een schietclub. In de kom bevindt zich daarnaast nog de Bernejister, een speelplaats met een sportveldje dat speciaal is aangelegd voor Typeljen. Typeljen is een oude volkssport met een slaghout (de tip) en een typelstok (een slaghout). De tip moet met de typelstok uit een kuiltje, op de neus van de klomp of op een andere wijze in het veld worden geslagen waar een veldploeg de tip probeert te vangen. In de zomerse avonduren werd deze sport door boeren, landarbeiders (gardenieren) en buitenlui gespeeld. In de meeste dorpen is deze sport uitgestorven, maar in Hantumhuizen wordt deze sport nog iedere zomer beoefend.

Tenslotte staat in de dorpskom een Kunstwerk bestaande uit een opengeslagen boek met daarin de woorden (in de Friese taal) die de dichter Anders Minnes Wybenga (1881 - 1948) voor Hantumhuizen heeft opgeschreven.

Omdat Hantumhuizen een relatief klein dorp is heeft men in het verleden de grotere voorzieningen, waar meer draagvlak voor nodig was, op een centraal punt bij elkaar gebracht. Op deze wijze zijn deze voorzieningen bereikbaar voor Hantumhuisters, maar ook voor inwoners van Hantumeruitburen, Hantum en Hiaure. Zo is op 19 april 1891 op de Hantumerhoeke een gereformeerde kerk in gebruik genomen. Protestant geworden gereformeerden sloten vanwege afnemend kerkbezoek op zondag 21 oktober 2007 deze kerk, een traditionele zaalkerk met toren voorzien van een ingesnoerde spits. Daarnaast staat in Hantumhuizen aan de Hantumerhoeke de vrij moderne basisschool de Fjouwerhoeke. Deze naam verwijst naar de vier dorpen waar de schoolkinderen vandaan komen.

De belangrijkste jaarlijks terugkerende evenementen van Hantumhuizen bestaan uit: de Koninginnemarkt, de Ringrijderij (in juni) en de Herderstocht (met kerst).


Tekst: Dorpsbelang Hantumhuizen

© Dorpsbelang Hantumhuizen

Histoarje fan Hantumhuzen

Hantumhuzen is in fan Hantum út ûntwikkele, frij jonge terpedelsetting dy’t pas yn de folle Midsieuwen stichte is. De terp is amper merkber om’t dizze yn 1891 gruttendiels ôfgroeven is en tsjintwurdich romte biedt oan in rjochthoekich patroan fan strjitten en paden. Der stie eartiids in oantal aadlike wenhuzen yn de omkriten dy’t ek allegear wer ferdwûn binne. Nei de oarloch is der wat nije bebouwing oan de noardkant fan it doarp kaam: sels wat folkshúsfesting oan de Kamphuisstrjitte. Eastlik fan it doarp stiet no op it omgrêfte terrein fan Poptastate in monumintale let-18e-ieuske kop-hals-romppleats. Tusken kop en hals yn is in âlde stinsmuorre hanthavene.

De grifformearde tsjerke stiet oan de Hantumerhoeke, in buertsje dat tusken dit doarp en Hantumerútbuorren groeid is (sjoch ek by dat doarp). Tsjerke en toer lykje bûten it doarpsweefsel te stean, eastlik fan de trochgeande dyk. De mânske tsjerketoer is it âldste. Hy sil om-ende-by it jier 1200 ferriisd wêze. De toer hat in oerwulve begeane grûn en hy draacht in liedklok út 1616. Yn de earste helte fan de 13e ieu is de ienbeukige, oan Sint-Anna wijde tsjerke boud. Se is ien fan de fraaiste eksimplaren yn romanogoatyske styl fan Fryslân. Der kin foaral geniete wurde fan en troch de robúste kraalprofilen dy’t sawol de lisenen, de muorredamen, begeliede as ek de omlisting fan de rûnbôgefinsters omfetsje. Ek de nissen kenne dizze omrâning en boppedat binne se fold mei mitsele mozayk. Om 1335 hinne binne de oarspronklike ferwulven ferfongen troch twa koepelferwulven mei licht spitsbôgige skied- en gurdlebôgen dy’t op pylders en ynwindige muorredamen rêste. Skildere ferwulfribben en sirkels fan siermitselwurk jouwe mei elkoar in besûndere sfear oan it ynterieur. In fraaie rococo preekstoel, in lyts, mar och sa’n moai fyn sânstiennen epitaaf foar Pybo van Eminga en frou yn iere renêssânsefoarmen binne fraaie eleminten. De koarpartij is yn de 18e ieu tafoege en dizze is by de restauraasje yn 1942 oanpast yn romanogoatyske styl, as hie er der altyd sitten. Doedestiids binne mear details in dizze sin ‘ferbettere’ wêrtroch’t der histoarysk net in folslein earlik byld mear jûn wurdt.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Westdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Westdongeradeel in de atlas van Eekhoff

Westdongeradeel in de atlas van Schotanus

Westdongeradeel in de atlas van Schotanus