Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


|

Middenstand

Middenstand
©: J. de Jong

Er is geen nieuws onder de zon. Rond 1748 hadden de Friezen er genoeg van om belasting te betalen. Er werd wat nieuws bedacht. Een deel van de belastingen zou betaald worden volgens de welstand van de mensen. Daarvoor moest wel nagegaan worden hoe de welstand van de mensen was. Dat is allemaal gebeurd, vastgelegd en bewaard gebleven. Ferwoude telde toen 155 inwoners waarvan er 110 boven de 12 jaar. 
In 1811 moesten de Nederlanders op Frans bevel een familienaam aannemen. De Ferwoudsters moesten hiervoor naar Tjerkwerd. Er is maar één naam uit die tijd altijd in Ferwoude bestaan gebleven. Dat is de naam Sterkenburgh. Van andere oude namen zijn er wel nakomelingen terug gekomen. 
Vanaf 1850 zijn er goede tijden voor de boeren. In 1880 komt er een terugslag, maar rond 1900 is deze ook achter de rug en komt er weer welvaart in het dorp. Ferwoude krijgt middenstand. Er worden ook huizen gebouwd. In 1845 komt Inne Rinkes Feenstra als timmerman naar Ferwoude. De timmerwerkplaats is nog steeds intact, maar nu als museum. In 1879 komt er nog een timmerman naar Ferwoude en worden er nieuwe boerderijen en arbeiderswoningen gebouwd. Bijna elke boerderij krijgt een arbeiderswoning. De middenstand breidt hem niet alleen uit met timmermannen, maar ook met een kuiper, winkels en een bakker. 

© Foto voorblad: J. de Jong


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.