Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

|

De hokjesgeest van de Friese Wouden

De hokjesgeest van de Friese Wouden
©: Bauke Folkertsma

De hokjesgeest waar ik in deze blog op doel staat niet in de Dikke van Dale. Daarin wordt hokjesgeest uitgelegd als de "bekrompen neiging om alles in bekende categorieën te willen onderbrengen" en dit heeft helemaal niets te maken met de hokjesgeest van de Friese Wouden.

De Friese Wouden liggen globaal tussen Dokkum en Drachten. Dorpen zoals Twijzel, Twijzelerheide, Kollumerzwaag, De Westereen, Feanwâlden, Feanwaldsterwâl, De Falom, Broeksterwâld en Damwâld vormen de harde kern. De oorspronkelijke bewoners worden  Wâldpyken genoemd. Toegedichte karaktertrekken van deze bewoners zijn een vrijgevochten aard, dwars en begenadigd met een slimme handelsgeest.

Deze karaktertrekken leggen de basis voor de lokale hokjesgeest waar ik op doel. Vroeger hadden de mensen in de Friese Wouden het namelijk niet breed en dit kon je aflezen uit de manier waarop met grote gezinnen werd gewoond in kleine woudhuisjes (Wâldhúskes). Combineer dit met de lokale karaktertrekken en je krijgt woudhuisjes met de nodige aan- en bijgebouwen zoals een klompenhok, duivenhok, kippenhok, fietsenhok en knutsel- of timmerhok. 

Kortom, de Dikke van Dale mag wat mij betreft worden aangevuld met een iets minder beladen uitleg voor hokjesgeest die kan aansluiten op het probleemoplossend vermogen van de Wâldpyk.

© Tekst: Bauke Folkertsma © Foto voorblad: Bauke Folkertsma
Read more
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!