Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


Openbare school

Openbare school
©: Jetske Santema

De eerste openbare school in Easterein stond op het Skilplein 1. De bouw is van midden 19e eeuw. In 1848 werd in de grondwet de vrijheid van onderwijs opgenomen, en in 1857 is de nieuwe schoolwet een feit. Zo kwam de openbare school in Easterein. In 1884 is het gebouw gesloten als school.  Op de Wynserdijk 39 was intussen een nieuwe school gebouwd, die op 11 januari 1884 werd geopend. Door het teruglopen van het aantal leerlingen van 30 naar 16 leerlingen is de school aan de Wynserdyk opgeheven op 1 april 1934. De overgebleven leerlingen vertrokken naar de school in Itens. Later heeft de school de functie gekregen als gymnastiekgebouw.

In het boek van Easterein kan men lezen dat de kleuterschool veel tijd vroeg van het bestuur. Er waren altijd geldzorgen. Dat speelde in 1957. Toen zat de kleuterschool nog op het Skilplein 1. Het lijkt net alsof er iets aan de administratie mankeert. Om alles beter op orde te krijgen, worden een perforator, een hechtmachine, en een briefordner aangeschaft. Ook komt er een (tweedehands) kasboek van C.V.O. school. Als nieuwe schoonmaker wordt B. Tuinstra aangesteld, voor fl. 280, - per jaar. Er zitten 40 kinderen op school, het maximale aantal voor één leerkracht. Zo komt er een wachtlijst van kinderen. In 1961 vraagt iemand in ir bestuur zich af of het ook wenselijk is kinderen die toch naar de openbare school te Itens zullen gaan, maar vast te weigeren op de kleuterschool. Pas in 1967 komt de bouw van een nieuwe kleuterschool op tafel. Ruim dertig handtekeningen zijn genoeg om in de zomer van 1967 het bouwen van een nieuwe school aan te vragen. Dit op grond van een twee-klassige school. Dat zoiets niet zomaar zou gaan was volgens verwachting, maar het duurt tot 1969 voordat alle papieren en handtekeningen voor elkaar zijn. Op 28 april 1970 wordt de bouw van een nieuwe kleuterschool aanbesteed. De plaats achter de Griformerde Kerk lijkt zeer geschikt.  

Colofon

Boek Easterein

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema


|
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!