Openbare school

Openbare school
©: Jetske Santema

De eerste openbare school in Easterein stond op het Skilplein 1. De bouw is van midden 19e eeuw. In 1848 werd in de grondwet de vrijheid van onderwijs opgenomen, en in 1857 is de nieuwe schoolwet een feit. Zo kwam de openbare school in Easterein. In 1884 is het gebouw gesloten als school.  Op de Wynserdijk 39 was intussen een nieuwe school gebouwd, die op 11 januari 1884 werd geopend. Door het teruglopen van het aantal leerlingen van 30 naar 16 leerlingen is de school aan de Wynserdyk opgeheven op 1 april 1934. De overgebleven leerlingen vertrokken naar de school in Itens. Later heeft de school de functie gekregen als gymnastiekgebouw.

In het boek van Easterein kan men lezen dat de kleuterschool veel tijd vroeg van het bestuur. Er waren altijd geldzorgen. Dat speelde in 1957. Toen zat de kleuterschool nog op het Skilplein 1. Het lijkt net alsof er iets aan de administratie mankeert. Om alles beter op orde te krijgen, worden een perforator, een hechtmachine, en een briefordner aangeschaft. Ook komt er een (tweedehands) kasboek van C.V.O. school. Als nieuwe schoonmaker wordt B. Tuinstra aangesteld, voor fl. 280, - per jaar. Er zitten 40 kinderen op school, het maximale aantal voor één leerkracht. Zo komt er een wachtlijst van kinderen. In 1961 vraagt iemand in ir bestuur zich af of het ook wenselijk is kinderen die toch naar de openbare school te Itens zullen gaan, maar vast te weigeren op de kleuterschool. Pas in 1967 komt de bouw van een nieuwe kleuterschool op tafel. Ruim dertig handtekeningen zijn genoeg om in de zomer van 1967 het bouwen van een nieuwe school aan te vragen. Dit op grond van een twee-klassige school. Dat zoiets niet zomaar zou gaan was volgens verwachting, maar het duurt tot 1969 voordat alle papieren en handtekeningen voor elkaar zijn. Op 28 april 1970 wordt de bouw van een nieuwe kleuterschool aanbesteed. De plaats achter de Griformerde Kerk lijkt zeer geschikt.  

Colofon

Boek Easterein

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.