Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.


Tsjerne De

Tsjerne De
©: van der Eems

Jeugdsoos de Tsjerne

De boerenschuur van Luitzen Schaafsma (1925 - 1987) werd in 1967 in een paar maanden tijd omgetoverd tot een jongeren centrum.

Het gebouwtje werd door de  ' Tsjerne commissie’ gehuurd van de Hervormde diaconie, die de schuur had aangekocht. Door de jeugd werd een verkoopactie van renteloze aandelen gehouden, die fl. 3500 hebben opgebracht.

Het opmerkelijke is, dat vrijwel de hele jeugd van toen heeft meegewerkt aan de tot standkoming. Voordat de jongeren de betonvloer konden storten, moest het hooi uit de stal worden weggehaald. Supervisie bij de bouw had de bouwkundige en architect H. W. List uit Sneek.

Het krantenverslag van de opening spreekt er van dat  ' men op het ogenblik nog met schulden kampt, maar die zijn er om opgeheven te worden '. Het centrum diende een geschikte plaats te worden om de jongeren te begeleiden - ook in de geestelijke waarden. Toch wilden de leiders het centrum niet een specifiek kerkelijk gericht uitgangspunt geven.

Men was optimistisch over de toekomst: ' Voor de jeugd uit Oosterend en omgeving komt er een prachtig centrum bij. En het staat wel vast dat iets wat de jongelui zelf hebben gebouwd ook goed beheerd zal worden.

Het bijzondere is dat de jongeren die de Tsjerne in 1967 verbouwd hebben, opgevolgd zijn door hun kinderen. En nu in 2022 vinden de kleinkinderen er nog steeds een eigen plek. Al drie generaties beantwoordt de Tsjerne aan het beoogde doel.

Colofon

Boek Easterein

© Tekst: Boek Easterein, bewurke troch Jetske Santema © Foto voorblad: van der Eems


|
Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.