|

Tuinieren in de lente: 3 handige tuintips

Tuinieren in de lente: 3 handige tuintips
©:

Nu de lente officieel van start is gegaan, jeuken onze handen om weer in de tuin aan het werk te gaan. De komst van een nieuw seizoen, betekent echter ook dat er een nieuw groeiseizoen ontstaat. Je ziet het al als je naar buiten kijkt. Bloemen en planten worden weer groen, de eerste bloesem verschijnt weer aan de bomen en misschien heb je zelfs al de eerste onkruid in je (voor)tuin gespot. Dit is dan ook het perfecte moment om je tuin weer gereed te maken voor een mooi seizoen. Maar waar begin je? Waar moet je op letten als je gaat tuinieren in de lente? Met de volgende vier handige tuintips lukt het je zeker om deze wensen te verwezenlijken.

1. Nieuwe planten

Kan de tuin wel wat meer groen gebruiken? En overweeg je nieuwe planten in de tuin te plaatsen? Houd dan rekening met het weer. Over het algemeen wordt aanbevolen om zomerplanten pas half mei te planten. Dan is de kans op nachtvorst zo goed als nihil. Tot die tijd kan het Nederlandse weer nog erg wisselwallig zijn en in de nachten soms nog ongelooflijk koud. Hoewel een enkele keer vorst niet per se hoeft te betekenen dat nieuwe planten niet meer opkomen, kan het er wel voor zorgen dat ze minder goed bloeien omdat er toch wat schade aan de wortelen is ontstaan. Heb daarom geduld en wacht het juiste moment af voordat je inslaat bij devakhandel.

2. Haal planten uit hun winterslaap

Hebben sommige planten binnen in het donker gestaan gedurende de winter? Dan is eind maart al het moment om ze uit hun winterslaap te halen. Houd hierbij wel rekening met de plek waar je ze plaatst. Kiest voor een plekje waar ze van veel zon mogen genieten en waar het zo vorstvrij mogelijk blijft. Op die manier wek je ze voorzichtig en zullen ze langzaam alweer beginnen met groeien. Je kunt ze vanaf half mei ook weer lekker naar buiten verplaatsen.

3. Welke planten moeten al verpot worden?

De lente is ook elk jaar weer een goed moment om te onderzoeken welke planten verpot moeten worden. Potplanten moeten in hun leven meerdere keren verpot worden om in optimale conditie te blijven. Bij jonge planten geldt dat dit jaarlijks moet gebeuren. Voor oudere planten is het voldoende om dit eens in de twee á drie jaar te doen. Je merkt snel genoeg wanneer planten verpot moeten worden. Op dat moment zullen ze namelijk minder goed gaan groeien en er soms zelfs minder gezond uit gaan zien. Het belangrijkste signaal is toch wel wanneer de wortelkluit simpelweg te groot wordt voor de pot. Dan zit er niets anders op dan de plant te verpotten. Je zult merken dat de plant het dan binnen de kortste keren weer uitstekend zal doen.

Let wel op dat je de juiste pot kiest. Het materiaal zegt veel over hoe je deze moet onderhouden, maar ook hoe de conditie van de plant zal zijn. 



Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.