Bezienswaardigheden in Drachten

Deel:


Drachten

Ruim 35 jaar zijn we weg geweest. Veel is er veranderd. Zo'n halve eeuw geleden schreef meester op de lagere school op het bord dat deze veenkolonie al bijna 12.000 inwoners telde. Nu moeten we als repatrianten de woonplaats met ruim 42.000 medeburgers delen. Een expansie die zijn sporen heeft nagelaten. Menig karakteristiek plekje viel ten offer aan de uitbreidingsdrift van dynamisch Drachten.

Maar nog altijd ligt onze geboorteplaats in het fraaie coulissenlandschap van de Friese Wouden. Bijna vanaf de oprit van ons huis fietsen we via de aloude Slingeweg richting Olterterp en Beetsterzwaag. Op loopafstand wacht het water van de Friese boezem waar we onze eerste zwemslagen leerden. Tussen de bossen en die boezem stroomt de rivier van onze jeugd.

Is de Drait wel een rivier? In het fraaie boekje Rivieren van Noord-Nederland uit 1982 waarin 'de tien nog bestaande rivieren in NoordNederland worden beschreven', wordt De Drait slechts terloops genoemd. In het hoofdstuk over de Boorne lezen we hoe dit riviertje ook wel Alddjip genoemd - door middel van het Verbindingskanaal in contact is gebracht met 'de oude beek De Drait die tussen Beetsterzwaag en Olterterp zijn brongebied had'.

De Drait is echter geen verleden tijd. Tussen de Himsterfinnen in Kortehemmen en de Bisschopsgraven aan de Postlaan in Drachten manifesteert zich nog altijd de roep van het water. In het 'overjordaanse' liggen inmiddels nieuwe woonwijken: De Trisken en Himsterhout. Maar gelukkig creëerden de planologen en waterloopkundigen van onze tijd de groene buffer waarin je wandelend en fietsend blijft genieten. Net als in onze jonge jaren raakten we in de voorbije maanden geboeid door de eeuwige - in het water weerspiegelde - wisseling van de seizoenen. En nu nog een keer het ijs van De Drait op...


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!