Nijsgjirrichheden yn Drachten


Drachten

Ruim 35 jaar zijn we weg geweest. Veel is er veranderd. Zo'n halve eeuw geleden schreef meester op de lagere school op het bord dat deze veenkolonie al bijna 12.000 inwoners telde. Nu moeten we als repatrianten de woonplaats met ruim 42.000 medeburgers delen. Een expansie die zijn sporen heeft nagelaten. Menig karakteristiek plekje viel ten offer aan de uitbreidingsdrift van dynamisch Drachten.

Maar nog altijd ligt onze geboorteplaats in het fraaie coulissenlandschap van de Friese Wouden. Bijna vanaf de oprit van ons huis fietsen we via de aloude Slingeweg richting Olterterp en Beetsterzwaag. Op loopafstand wacht het water van de Friese boezem waar we onze eerste zwemslagen leerden. Tussen de bossen en die boezem stroomt de rivier van onze jeugd.

Is de Drait wel een rivier? In het fraaie boekje Rivieren van Noord-Nederland uit 1982 waarin 'de tien nog bestaande rivieren in NoordNederland worden beschreven', wordt De Drait slechts terloops genoemd. In het hoofdstuk over de Boorne lezen we hoe dit riviertje ook wel Alddjip genoemd - door middel van het Verbindingskanaal in contact is gebracht met 'de oude beek De Drait die tussen Beetsterzwaag en Olterterp zijn brongebied had'.

De Drait is echter geen verleden tijd. Tussen de Himsterfinnen in Kortehemmen en de Bisschopsgraven aan de Postlaan in Drachten manifesteert zich nog altijd de roep van het water. In het 'overjordaanse' liggen inmiddels nieuwe woonwijken: De Trisken en Himsterhout. Maar gelukkig creëerden de planologen en waterloopkundigen van onze tijd de groene buffer waarin je wandelend en fietsend blijft genieten. Net als in onze jonge jaren raakten we in de voorbije maanden geboeid door de eeuwige - in het water weerspiegelde - wisseling van de seizoenen. En nu nog een keer het ijs van De Drait op...


Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.