Bezienswaardigheden in Oranjewoud

Deel:


Oranjewoud, Koningin Julianaweg 73: landhuis 'klein Jagtlust'

Noot van de redactie
Klein Jagtlust is één van de lokaties van de tweede editie van het Kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud, 24 tot en met 26 mei 2013. Voor meer informatie: zie onze Cultuuragenda of kijk op
www.festivaloranjewoud.nl
Het landhuis 'Klein Jagtlust' is in 1856 in opdracht van de familie Heringa Cats gebouwd naar ontwerp van de destijds bekende Leeuwarder architect Jacob Izaäks Douma. Het werd verbouwd in 1867 en 1876. De aanleg van de tuin werd in handen gegeven van Johann Nicolaas Heinrich Meijer.

Zoals bij de meeste buitens hoorden ook bij 'Klein Jagtlust' verschillende dienstwoningen, die waarschijnlijk eveneens door Douma zijn ontworpen. De tuinmanswoning (Koningin julianalaan 75) werd al vóór 1876 gebouwd; de geveltop is voorzien van fraai houtnijwerk, dat in ajour is uitgevoerd. De kassen aan weerszijden van de woning zijn in 1899 afgebroken.

De rentmeesterswoning bij 'Klein Jagtlust' (Koningin Julianaweg 71) dateert van 1870. Onder de eenvoudige daklijst zijn versieringen aangebracht. Boven de deur bevindt zich een eenvoudig medaillon.

Oranjestein

Noot van de redactie
Oranjestein is één van de lokaties van de tweede editie van het Kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud, 24 tot en met 26 mei 2013. Voor meer informatie: zie onze Cultuuragenda of kijk op
www.festivaloranjewoud.nl
Aan het einde van de Lindelaan in Oranjewoud rijst het bepleisterde neo-classicistische gebouw op van twee bouwlagen op een kelder, onder een kap. De voorgevel is zeven vensters breed met een attiek op het uitspringend middengedeelte, waarin zich de ingang met bordes bevindt. Het huis verrees op de plaats van het rentmeestershuis van de buitenplaats van de Friese Nassaus. In 1821 liet de doopsgezinde Leeuwarder koopman Pieter Cats hier een buitenplaats bouwen. De gevelindeling toont grote overeenkomst met die van Lyndenstein te Beetsterzwaag. De tuin werd door de bekende tuinarchitect J.P. Roodbaard in landschapsstijl aangelegd. Later vererfde het buiten aan de familie Bieruma Oosting. Jan Bieruma Oosting, burgemeester van Leeuwarden, liet het gebouw in 1855 aan de achterzijde vergroten door architect H.R. Stoett. Ook liet hij enkele dienstwoningen en een oranjerie bouwen. De laatste verbouwing vond in opdracht van zijn zoon Johannes in 1897 plaats, toen de achtervleugel door H.H. Kramer werd aangebouwd.

De architect heeft de huidige serre met balcon toen geplaatst. Nadat de laatste Oosting, Agatha Victoria in 1968 kinderloos overleed, vererfde Oranjestein aan jkvr. A.V. de Beaufort-van Sminia. Het authentieke gebouw met een gaaf interieur en omgeven door het landschapspark maakt Oranjestein heel bijzonder.

In de zomer en in het najaar is het park in een bepaalde periode te bezichtigen. Informatie is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV.

Toegankelijkheid: Particulier. Niet toegankelijk. Tuinen en park beperkt toegankelijk.


Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!